Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

S&P: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα καλύτερα μία ύφεση

ελληνικές τράπεζες δεν είναι απρόσβλητες, όπως και ευρύτερα οι ευρωπαϊκές, στην άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023, αλλά προσθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα «εξοπλισμένες» σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν μία ύφεση. 

Ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός των τραπεζών 

Αναφέρει ειδικότερα ότι στο τέλος του 2022 οι τράπεζες είχαν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του μετασχηματισμού τους και έχουν πλέον πιο καθαρούς ισολογισμούς.

Οι προοπτικές των αξιολογήσεων του S&P για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν θετικές, καθώς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να ανακάμπτει από την προηγούμενη κρίση.

Μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων 

Ο οίκος προβλέπει περιορισμένη αύξηση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, καθώς έχουν απαλλαγεί από τα πιο προβληματικά δάνεια του χαρτοφυλακίου της.

Εξηγεί ότι η χορήγηση στεγαστικών δανείων ήταν πολύ χαμηλή τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα εξακολουθούσε να ανακάμπτει από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση και αυτό μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η απασχόληση έδειξε ανθεκτικότητα ενώ αναφέρεται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα προσωρινής επιδότησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια.

Αύξηση της κερδοφορίας

Ο S&P θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων τους, καθώς έχουν άφθονη ρευστότητα.

Προβλέπει, έτσι, κάποια αύξηση της κερδοφορίας τους λόγω της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της συνέχειας της πιστωτικής επέκτασής τους, η οποία υποβοηθείται και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα κεφάλαια των τραπεζών θα παραμείνουν βασική αδυναμία, κατά την άποψη του οίκου, λόγω του υψηλού μεριδίου των παλαιών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ