Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

TBI BANK: Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα - Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα

ΤΒΙ

Στο τέλος του 2021 μια από τις ηγέτιδες εναλλακτικών πληρωμών στη Νοτιονατολική Ευρώπη, η TBI Bank με ισχυρή παρουσία σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ανακοίνωσε την είσοδο της ελληνική αγορά.

Το πρώτο βήμα ήταν να προσφέρει μια πλήρη γκάμα «Βuy Now, Pay Later»  (BNPL) προϊόντων, τόσο οnline όσο και σε καταστήματα αλλά και σε omnicahanell περιβάλλον. 

Η σχετικά νέα μέθοδος πληρωμής, το BNPL που έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και ήρθε και στη χώρα μας,  επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν σε δόσεις, όπως με μια πιστωτική κάρτα, χωρίς κάρτα συνήθως σε 3-6 δόσεις είναι μια σχετικά νέα μέθοδος πληρωμής που έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Η επόμενη φάση

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η ΤΒΙ bank και έχοντας ήδη καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα και  στην Ελλάδα καθώς συνεργάζεται ήδη με 1.600 εμπόρους (από ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές μέχρι αυτοκίνητα) αλλά και γιατρούς - ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση. 

Tα στελέχη της ΤΒΙ, που είναι «challenger bank» εκτιμούν ότι από την επόμενη χρονιά θα μπουν στην ελληνική αγορά και άλλες εταιρείες, όπως η TBI και τονίζουν ότι «ο ανταγωνισμός είναι καλός».

 «Κύριος στόχος μας, μέχρι το τέλος του έτους, είναι η παροχή περισσότερων ψηφιακών λύσεων, που θα βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών μας» δηλώνει  ο Κώστας Τοβίλ, Market Leader, tbi bank Greece και εξηγεί ότι η ΤΒΙ «χτίζεται» με βάση το BNPL - ως βάσει για τους πελάτες «και στη συνέχεια, σαν lego, φέρνουμε το mobile app, τις υπηρεσίες και μάλιστα, με ανταγωνιστικές προμήθειες. Το σχέδιό μας είναι να κάνουμε μία mobile τράπεζα στην Ελλάδα.»

►Διαβάστε επίσης: tbi bank - Electronet: Ηλεκτρικά είδη με δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα

Οι νέοι στόχοι

Με τις 1600 συνεργασίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με τζίρο ως και 200.000 ευρώ) και 2.000 σημεία πώλησης και 200 e-shops η ΤΒΙ bank έχει θέσει ως στόχο να φτάσει μέχρι το τέλος του 2025 τις 10.000 επιχειρήσεις ενώ πρόσφατα «έκλεισε» η συνεργασία με τη Viva Wallet στην Ελλάδα, παρέχοντας την υπηρεσία ΒΝPL σε συνεργαζόμενα e-shops της Viva.

Από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν και έλαβε την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2022, η TBI είχε 100.000 αιτήσεις χρηματοδότησης και πλέον, σε μηναία βάση «τρέχει» με περισσότερες από 30.000 αιτήσεις.

Εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, μισό εκατομμύριο Ελλήνες θα έχουν επιλέξει την tbi bank για τη χρηματοδότηση από ένα τηλέφωνο ή αυτοκίνητο ή και για καταναλωτικό δάνειο ως 10.000 ευρώ που προσφέρει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια ξεκινούν από το 9% και διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων (εισόδημα, δημογραφικά χαρακτηριστικά, παρουσία ή μη στον Τειρεσία κ.ά.

►Διαβάστε επίσης: «Σπίτι μου»: Ξεκινά το πρόγραμμα των φτηνών στεγαστικών δανείων για νέους - Πώς θα ενταχθείτε

Ερχεται το Β2Β financing

Την επόμενη χρονιά εξάλλου, ενδεχομένως, να έρθει στην Ελλάδα και το Β2Β financing, που θα αφορά κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, θα έχει πιο χαλαρά κριτήρια καθώς δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ο Τειρεσίας, αλλά και ταχύτερες διαδικασίες χορήγησης – εκταμίευσης.

Ωστόσο, για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο προϊόν, θα πρέπει να υπάρχει ένα ιστορικό, άρα πρέπει να έχει περάσει ένα διάστημα έξι με 12 μήνες «να δούμε πως θα συνεργαστούμε, τι τζίρο θα κάνουμε»

Στα πιο άμεσα σχέδια, δηλαδή εντός του 2023 είναι το άνοιγμα λογαριασμών ώστε να υποστηριχθεί το mobile app που θα κάνει πρεμιέρα σε ένα μήνα (αποστολή χρημάτων, πληρωμές ΔΕΚΟ) με χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες, σε μια περίοδο που οι τραπεζικές προμήθειες έχουν μπει στο «στόχαστρο», αλλά και να πληρώνει το δάνειο του.

Στα σκαριά βρίσκεται και η συνεργασία με εταιρεία που απευθύνεται σε  εκείνους που θέλουν επενδύσουν και να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση μέσω digital καναλιών, ενώ για eshops σχεδιάζεται και εκτιμάται ότι θα είναι σε ένα μήνα μια υπηρεσία κατά τα πρότυπα του ΙRIS, όχι όμως μέσω ΔΙΑΣ, για μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό.

►Διαβάστε επίσης: Αποζημίωση στα θύματα phishing: Εξαιρέσεις εισάγει νέα διάταξη - Οι φόβοι των τραπεζών

Ποιοι αγοράζουν μέσω ΤΒΙ

Νέοι, γύρω στα 30 είναι κατά λόγο αυτοί που λαμβάνουν χρηματοδότηση. Συνήθως, δοκιμάζουν με μικρά ποσά - ως 300 ευρώ για τέσσερις μήνες άτοκα - και έχοντας μείνει ευχαριστημένοι, επιστρέφουν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι πελάτες - πέραν εκείνων που απορρίπτονται - που αλλάζουν γνώμη. Πάντως για αγορά ειδών, όπως έπιπλα και λευκές συσκευές τα ποσοστά εγκρισιμότητας ξεπερνούν το 70%.

Σε ότι αφορά το ρίσκο που αναλαμβάνει η TBI, στα ποσά μέχρι 700 ευρώ του BNPL, είναι πολύ χαμηλό, λιγότερο από 1%. Λιγότερο φερέγγυοι είναι οι πελάτες των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ