Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την Παρασκευή και των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας χθες, ο οίκος Fitch προχώρησε σήμερα σε αντίστοιχη κίνηση για την Τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της σε 'B' με θετικές προοπτικές από 'B-' και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε 'b' από 'b-'.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) και την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαιακών δεικτών με τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της καθώς και δράσεις διαχείρισης των κεφαλαίων.
«Αυτό έχει οδηγήσει σε βελτιωμένα μαξιλάρια πέραν από τις εποπτικές υποχρεώσεις και σημαντική μείωση όσον αφορά τον αντίκτυπο στα κεφάλαια από κόκκινα δάνεια για τα οποία δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις.
Το θετικό outlook
«Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι η επιπλέον εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού και βελτίωση της κερδοφορίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, η οποία είναι επί του παρόντος πιο αδύναμη από των άλλων τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι «η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, παρά την αβεβαιότητα που παραμένει, υποστηρίζει περαιτέρω την αναβάθμιση».
Συνεχίζεται η μείωση των κόκκινων δανείων
Ο Fitch σημειώνει ότι το ποσοστό των NPEs (εξαιρουμένων των υψηλής διαβάθμισης ομολόγων που διακράτησε στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων) διαμορφώθηκε στο 10,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των συνεχιζόμενων πωλήσεων κόκκινων δανείων, ανακτήσεων και θεραπείας καθώς και της περιορισμένης νέας γενιάς προβληματικών δανείων και της αύξησης των χορηγήσεων. Ωστόσο, προσθέτει ο Fitch, ο δείκτης παραμένει υψηλότερος σε σχέση με τους αντίστοιχους των άλλων ελληνικών συστημικών τραπεζών και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε αποδεκτά επίπεδα η λειτουργική κερδοφορία
Η λειτουργική κερδοφορία της Πειραιώς αποκαταστάθηκε το 2022 σε αποδεκτά επίπεδα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, της αύξησης των προμηθειών υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, πρωτοβουλιών για μείωση του κόστους και ομαλοποίησης του βάρους των προβληματικών δανείων μετά από χρόνια μείωσης των κινδύνων. Ο Fitch προσθέτει ότι «πιστεύουμε πως η κερδοφορία παραμένει ευαίσθητη στις εγχώριες μακροοικονομικές συνθήκες, δεδομένης της ακόμη περιορισμένης διαφοροποίηση της τράπεζας και της αδύναμης ποιότητας χαρτοφυλακίου της.
Κεφαλαιακή θέση και καταθέσεις
Η κεφαλαιακή θέση παραμένει εκτεθειμένη σε ένα υψηλό ποσό προβληματικών δανείων, για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις, τα οποία αντιστοιχούν στο 90% των κεφαλαίων CET1 την 1η Οκτωβρίου 2022.
Η βάση καταθέσεων της Πειραιώς είναι σταθερή, τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση της ΕΚΤ είναι σημαντική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!