Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Servicers: To 17% των ανακτήσεων από πλειστηριασμούς - Δάνεια 35 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί

Πηγή: Pixabay

Το 83% των ανακτήσεων που έχουν πετύχει οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) προέρχεται από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΠΔ) για την περίοδο 2020-2022.

Οι servicers στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ώστε μέσω της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.  

Συνολικά μέχρι το τέλος του 2022, περισσότεροι από 700.000 δανειολήπτες – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – με δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ επανήλθαν σε υγιή οικονομικό κύκλο μέσω ρεαλιστικών ρυθμίσεων που έγιναν από τους servicers, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Όπως υπογραμμίζει η Ενωση σε ανακοίνωση της, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται –πέραν όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας– και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι. Διαχρονικά, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων στηρίζουν τα προγράμματα της Πολιτείας για τις ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε επίσης - Υπέρ των servicers η εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Πότε η απόφαση

Αναλυτικότερα οι εταιρείες μέλη της ΕΕΔΑΠΔ:

  • Προσφέρουν ρυθμίσεις και τις εξειδικευμένες λύσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση να ξεπερνά τα €27 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες
  • Έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των €8 δισ. στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες
  • Έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόνον το 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022)
  • Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και εντατικοποιώντας τις ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, προς όφελος όλων των μερών, η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70%, με αυξητική τάση. Ειδικότερα, σε υποθέσεις οφειλών κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75%
  • Στις επιχειρήσεις, προσφέρουν μία πραγματικά δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.)

«Το 2022  ο κλάδος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από ρεαλιστικές και συναινετικές ρυθμίσεις,που στην συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν και σημαντική άφεση χρέους και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων (ΕΕΔΑΠΔ).

«Ο κλάδος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων που απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους, στηρίζει έμπρακτα ιδιώτες και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στην κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική τους δραστηριότητα και δίνει βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων των μερών, συμβάλλοντας καίρια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας», υπογραμμίζει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ