Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χόλτσμαν για επιτόκια: Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να... δείχνει τα δόντιά της

Πηγή: Pixabay

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση του γενικού δείκτη τους τρεις τελευταίους μήνες, τα «γεράκια» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνουν τον τόνο στην πολιτική της.

Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος από το να μην αυξήσει η ΕΚΤ αρκετά τα επιτόκια είναι ακόμη μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να τα αυξήσει υπερβολικά.

«Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης επισκιάζεται από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα. Οι αποφάσεις μας για τη νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσουν ‘να δείχνουν τα δόντια της’ έως ότου δούμε μία αξιόπιστη σύγκλιση προς τον στόχο μας που θα γίνεται αισθητή και από τον κόσμο», τόνισε ο Χόλτσμαν, μιλώντας σε συνέδριο.

Αύξηση επιτοκίων Μάρτιο και Μάιο

Η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5% και προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο καθώς και περαιτέρω αυξήσεις στη συνέχεια, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα νεότερα οικονομικά στοιχεία.

Μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τα οποία μίλησαν, είτε επίσημα είτε άτυπα μετά την Πέμπτη, ανέφεραν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως τα επιτόκια θα αυξηθούν και στη συνεδρίαση του Μαΐου, με ανοικτό το ύψος της.

Στα ύψη ο δομικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 8,5% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 9,2% τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και λαμβάνεται υπόψη από την κεντρική τράπεζα για τις αποφάσεις της, έμεινε αμετάβλητος στο 5,2%.

Καθοριστικό ρόλο για τη μείωση του γενικού δείκτη τιμών έπαιξε η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών ενέργειας στο 17,2% από 15,5% τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ