Νέα
 • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
 • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα δυναμική στο real estate από Alpha Bank - Dimand - Premia: Γιατί αλλάζει ο χάρτης της αγοράς

Αλλάζει ο χάρτης της εγχώριας αγοράς real estate μετά τη συμφωνία μεταξύ Alpha Services & Holdings και της κοινοπραξίας Dimand – Premia. 

Η κοινή μετοχική εταιρεία (joint venture) Skyline Real Estate στην οποία θα μεταβιβαστούν 573 ακίνητα, συνολικής μικτής επιφάνειας 500.000 τμ, αξίας 438 εκατ. ευρώ θα περάσει κατά 65% Dimand– Premia ενώ το 35% θα παραμείνει στην Alpha Bank, η οποία προσδοκά σε μελλοντικές αποδόσεις, δεδομένης της ανοδικής πορείας της αγοράς , παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Τι κερδίζει η Αlpha Bank από τη συμφωνία

Παράλληλα η Αlpha Bank μπαίνει με δεξί στις χρηματοδοτήσεις του  2023 καθώς η συμφωνία προβλέπει θα παράσχει χρηματοδότηση, ως 240 εκατ. ευρώ στη Skyline, με σκοπό τις επενδύσεις ανακαίνισης,  επανατοποθέτησης και αγοράς νέων ακινήτων. Σημειώνεται ότι σε δεύτερο χρόνο θα εισέλθει στο σχήμα (στο 65%) και  η EBRD.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων: περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής, 320 ακίνητα τα οποία μετά από ανακαίνιση – αναβάθμιση θα επανατοποθετηθούν στην αγορά για ίδια ή άλλη χρήση καθώς και κατοικίες, διαμερίσματα που θα μπουν σταδιακά προς πώληση. Σε όρους αξίας, το 45% αφορά σε γραφεία, το 30% σε εμπορικά καταστήματα, το 15% σε κατοικίες, το 8% σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία.

►Διαβάστε επίσης: Alpha Bank - Dimand, Premia: Eπεσαν υπογραφές για το project ακινήτων Skyline αξίας 438 εκατ. ευρώ

Σημαντικός αριθμός ακινήτων παραδίδονται μισθωμένα, με σημαντικότερο μισθωτή την ALPHA BANK, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται, εν μέρει για ανακατασκευή και επανατοποθέτηση στην αγορά προς εκμετάλλευση, και εν μέρει προς πώληση. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων ανέρχεται € 438 εκατ., η δε μεταβίβασή τους στη Skyline θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε φάσεις.

«Η συμφωνία απόκτησης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων με προοπτικές υψηλής κερδοφορίας ενισχύει τη στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζει η PREMIA. Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία με την DIMAND με την οποία διατηρούμε στρατηγική συνεργασία και με την ALPHA BΑΝΚ η οποία παραμένει ως μέτοχος στο Skyline και επίσης χρηματοδοτεί το εγχείρημα. Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του SKYLINE project το οποίο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.» δήλωσε ο Ηλίας Γεωργιάδης Πρόεδρος του Δ.Σ. της PREMIA PROPERTIES, η οποία μετέχει στην επενδυτική κοινοπραξία με 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος Dimand. 

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναληφθεί κατ’ αποκλειστικότητα από την Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. και η αξιοποίηση των ακινήτων προς ανακατασκευή και επανατοποθέτηση από την Dimand σε συνεργασία με την Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων, με την Dimand να προαναγγέλλει την πραγματοποίηση αναλυτικής παρουσίασης σε εύθετο χρόνο  και να υπογραμμίζει ότι «η εν λόγω συμφωνία αποτελεί την μεγαλύτερη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) στον χώρο του ελληνικής κτηματαγοράς κατά τα τελευταία χρόνια, η δε Dimand προσβλέπει στην ανάδειξη σημαντικών υπεραξιών από την εν μέρει αξιοποίηση και εκμετάλλευση και εν μέρει διάθεση αυτού (του χαρτοφυλακίου).»

Πράγματι, το χαρτοφυλάκιο Skyline περιλαμβάνει ακίνητα, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε «πράσινα» κτίρια.

Τα εμβληματικά ακίνητα

Ενδεικτικά μερικά από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου είναι: 

 • Το ιδιοχρησιμοποιούμενο από την Alpha Bank κτίριο επί της οδού Σταδίου 34, στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα. 
 • Το κτίριο Σοφοκλέους 11 & Αιόλου, εκεί που το 1907 έγινε έδρα της Εμπορικής Τράπεζας 
 • Στην οδό Φιλελλήνων, αριθμός 6 στο Σύνταγμα βρίσκεται ένα ακόμα ακίνητο, ιδιοχρησιοποιούμενο από τον όμιλο της Alpha Bank
 • το Κολωνάκι, στην οδό Μέρλιν 5 βρίσκεται ένα ακόμα ακίνητο που στεγάζει υπηρεσίες του ομίλου Alpha Bank
 • Κτίριο γραφείων και καταστημάτων,  στην Ακτής Κονδύλης 26-28 και Αιτωλικού στον Πειραιά, σε μικρή απόσταση από τον Πύργο του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα που αναμένεται να παραδοθεί ανακαινισμένο και ‘’πράσινο’’ σε ένα χρόνο (η επένδυση υλοποιείται από Dimand- Prodea –EBRD)
 • Στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Συγγρού 8, το διατηρητέο ακίνητο του 1885 που στεγάζει επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης αλλα και το κατάστημα της Alpha Bank στην Τσιμισκή
 • Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το νεοκλασικό της οδού 25ης Αυγούστου ‘ 44 που χρησιμοποιείται από την Alpha Bank
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ