Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

X. Μεγάλου: Αντέχουν τα δάνεια παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

Με τον δείκτη «κόκκινων» δανείων να διαμορφώνεται, κάτω από το 7% - η  προοπτική για το 2023 είναι να υποχώρησει στο 6% με δείκτη κάλυψης 60% -  εν μέσω μάλιστα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας «έκλεισε» το 2022 για την τράπεζα Πειραιώς, που ανακοίνωσε πρώτη και νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης.  

Το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο τέλος του 2022 σε 2,6 δις ευρώ έναντι 4,9 δις ευρώ ένα χρόνο πριν και ο σχετικός δείκτης από 12,7% μειώθηκε σε 6,8%.

Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές,  ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2022 δεν υπήρξαν νέα «κόκκινα» δάνεια και τώρα το «κοκτέιλ» πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης επιτοκίων δεν έχει επίπτωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια και δεν υπάρχουν σημάδια κόπωσης από τους δανειολήπτες. Ωστόσο, η τράπεζα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο που είναι και το πιο ευαίσθητο. Και γι’ αυτό η τράπεζα με μια σειρά υποστηρικτικών προϊόντων θα υποστηρίξει, εφόσον χρειαστεί τους πελάτες της.. Η περαιτέρω μείωση των ΝPEs θα στηριχθεί  οργανική αντιμετώπιση καθώς η τράπεζα δεν προγραμματίσει πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων. 

Σε ότι αφορά το  χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στα 28,6 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένο κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 10% ετησίως, ενώ η καθαρή δανειακή επέκταση το 4 ο 3μηνο διαμορφώθηκε στα 550 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις, με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Σε ότι αφορά το 2023, τράπεζα εκτιμά πως η καθαρή πιστωτική επέκταση θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, με το RRF να έχει υποστηρικτικό ρόλο, όπως είπε ο Χρήστος Μεγάλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο, έδειξαν οι αναλυτές για το θέμα των επιτοκίων.

Ως προς το επιτοκιακό περιθώριο ( Net Interest Margin) αυτό διαμορφώθηκε στο 1,66% στο τέλος του 2022 με την επιμέρους διαμόρφωση των επιτοκίων- αποδόσεων στα νέα δάνεια, στο 4,7% λόγω του ευνοϊκού για τα έσοδα ανοδικού περιβάλλοντος επιτοκίων. Η συνεχιζόμενη αύξηση επιτοκίων αναμένεται να ωθήσει το NIM σε επίπεδα άνω του 2% αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του Euribor. Με  guidance 2,5% για Euribor, η επίπτωση στα έσοδα από τόκους είναι περίπου 20 μονάδες βάσης για κάθε 100 μονάδες αύξησης στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Σε ότι αφορά την επίπτωση του κόστους της τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ήταν στο 0,19% τον Φεβρουάριο, και πολλαπλάσιο, στην κατηγορία των ροθεσμιακών καταθέσεων. Ενδεικτικά για τις καταθέσεις προθεσμίας, το κόστος της Τράπεζας ήταν 0,54% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και  0,78% το Φεβρουάριο .

Η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε στους αναλυτές ότι παρακολουθεί τις αγορές αλλά δεν βιάζεται για νέα έκδοση ομολόγων. Στο 3ο και 4ο τρίμηνο του 2023, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων ΜREL θα προχωρήσει στην άντληση 500 εκατ. ευρώ.

«Είναι πολύ πιθανό φέτος η χώρα να λάβει επενδυτική βαθμίδα και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τόσο τις εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο του MREL όσο και το κόστος χρηματοδότησης για τα κεφαλαιακά μαξιλάρια για όλες τις τράπεζες», είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «υπενθυμίζοντας ότι οι τελικοί στόχοι θα πρέπει να τηρούνται ως το τέλος του 2025» ανέφερε ο Xρήστος Μεγάλου.

Τέλος, ερωτηθείς για την υπόθεση της MIGο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς έκανε λόγο για «αμυντική» Ερωτηθείς υποβολή δημόσιας προσφοράς, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα είναι «μερικές μονάδες βάσης» και στο μέλλον θα υπάρξουν υπεραξίες όπως εκτιμά πως θα υπάρξουν υπεραξίες στο μέλλον.

Το σκεπτικό πίσω από τις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ήταν:

  • να προστατεύσει τα συμφέροντα, καθώς και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της μητρικής της, Πειραιώς Financial Holdings (PFH), μέσω της ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των MIG και Strix
  • να στηρίξει την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ Attica και ΑΝΕΚ, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργική βιωσιμότητα του νέου σχήματος και κατ’ επέκταση να προστατευτούν τα συναφή συμφέροντα της PFH.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ