Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» για τα επιτόκια

Πηγή: Pixabay

Διευρύνεται το ρήγμα στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα, με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, να επικρίνει σήμερα συναδέλφους του που ζητούν δημόσια νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η παρέμβαση του Βίσκο προμηνύει μία πολύ έντονη συζήτηση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη, με μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα να έχει προαναγγελθεί στο πλαίσιο της πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο Βίσκο, όπως και ο συμπατριώτης του, Φάμπιο Πανέτα, συγκαταλέγεται στα «περιστέρια» της ΕΚΤ και δεν είναι πρόθυμοι να δεσμευθούν για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, φοβούμενοι ότι αυτό θα πλήξει την οικονομία.

Αλλα συμφωνήσαμε λέει ο Βίσκο

«Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που ως Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνήσαμε να αποφασίζουμε (για τα επιτόκια) σε κάθε συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων κατεύθυνση (forward guidance)», τόνισε ο Βίσκο σε ομιλία του στη Ρώμη.

«Για τον λόγο αυτό, δεν εκτιμώ τα σχόλια συναδέλφων μου για αυξήσεις σε μεγάλο χρονικό διάστημα των επιτοκίων», πρόσθεσε, σε ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις που δείχνουν το διευρυνόμενο χάσμα στην ΕΚΤ.

Αν και η ΕΚΤ κατάφερε να σταθεροποιήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων, σημείωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης. «Για τον λόγο αυτό, η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να κινείται με σύνεση και να καθοδηγείται από τα νεότερα οικονομικά στοιχεία», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις των «γερακιών»

Οι βολές του Βίσκο αφορούσαν σε δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα κεντρικοί τραπεζίτες από χώρες του Βορρά, που χαρακτηρίζονται ως «γεράκια» για τις πιο σκληρές θέσεις του.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διοικητή της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, επειδή φαίνεται πως η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη – που μειώθηκε οριακά στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% τον Ιανουάριο – είναι δύσκολη. Οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής τονίζουν ιδιαίτερα ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – συνεχίζει να αυξάνεται.

Αν το επιτόκιο καταθέσεων αυξηθεί σύμφωνα με όσα είπε ο Χόλτσμαν, θα έφθανε στο 4,5%, επίπεδο υψηλότερο από το 4% που προβλέπουν σήμερα οι αγορές.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γιόαχιμ Νάγκελ, είχε δηλώσει ότι είναι αναγκαίες σημαντικές αυξήσεις και μετά τον Μάρτιο, ενώ ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, προέβλεψε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και τον Μάιο, αν δεν μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ