Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

SVB: Καθησυχαστική η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι θα κάνει με τα επιτόκια

Πηγή: Pixabay

Συνεδριάζει σήμερα η ομάδα κρίσεων της Bundesbank για να εκτιμήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στη γερμανική αγορά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα. 

Υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε στο Reuters ότι η Εποπτική Αρχή της Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει όπως ήταν προγραμματισμένο την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, έχοντας ήδη προαναγγείλει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα).

Διαφορετικές προσδοκίες για τα επιτόκια ΕΚΤ και Fed

Σύμφωνα με το Reuters, παραμένουν οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., αλλά σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Tο Bloomberg αναφέρει επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη 16/3 αναμένεται ν πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. μετά τα δυσμενή στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά οι αγορές χρήματος διατηρούν πλέον μικρές επιφυλάξεις και είναι λιγότερο βέβαιες για αυτό. 

Επιπλέον, οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα για πρώτη φορά ένα χαμηλότερο «ταβάνι» του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ από το 3,75%. Σημειώνεται ότι σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων ανέρχεται στο 2,5% και προ ημερών έρευνα του Bloomberg με αναλυτές - οικονομολόγους είχε καταλήξει πως θα πρέπει να αναμένονται 3 νέες αυξήσεις επιτοκίων των 25 μ.β. ώστε το επιτόκιο να φτάσει στο 3,75%.   

Οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν οι προσδοκίες πριν από την κρίση της SVB. Η Goldman Sachs προβλέπει, μάλιστα, ότι η Fed δεν θα αυξήσει καθόλου τα επιτόκια τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να αναμένει αυξήσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το 90% των επενδυτών, πάντως, θεωρούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα.

Καλή η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους (hold to maturity), κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Επίσης, η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

Η ομάδα κρίσεων της Bundesbank

Η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική Αρχή, Bafin, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες της χώρας σε συνεργασία με τη Bundesbank, ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας στο κατάστημα της SVB στη Γερμανία μετά τη χρεοκοπία της μητρικής της.

Η ομάδα κρίσεων της Bundesbank ιδρύθηκε το 2008 για να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιό της και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων.

Στην Ευρωζώνη, η εποπτεία ασκείται από τις εθνικές Αρχές για τις μικρότερες τράπεζες και την Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) της ΕΚΤ για τις μεγαλύτερες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ