Νέα
  • ΓΔ: 1483.55 +0.23%
  • Τζίρος: 13,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασίλης Ψάλτης: Διανομή μερίσματος από την Alpha Bank το 2024

Στη νέα εποχή... τρέχει η Alpha Bank η οποία ανακοίνωσε κέρδη 398 εκατ. ευρώ το 2022, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη, να προαναγγέλει μέρισμα το 2024 από τα κέρδη του 2023.

«Πρόθεσή μας είναι η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά στους αναλυτές, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 398 εκατ. ευρώ και μείωση του δείκτη NPEs σε 7,8% έναντι 13,1% το προηγούμενο έτος (μείωση κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Ο στόχος για το 2023 είναι ο δείκτης NPEs να πέσει κάτω από 7% στα τέλη του 2023. 

Ο CEO της δήλωσε πως πριν το καλοκαίρι η τράπεζα θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο πλάνο και τους νέους επιχειρησιακούς στόχους με προτεραιότητα την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη δημιουργία αξίας, μέσω του έγκαιρου εντοπισμού των πλέον κερδοφόρων πεδίων δραστηριοποίησης και της αντίστοιχης κατανομής των κεφαλαίων. 

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, και, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής μας βάση σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους Μετόχους μας».

Επισήμανε δε: «Κατά τη διάρκεια του 2022, η Alpha Bank ανέκτησε την πρωταγωνιστική της θέση στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων κατά 10% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα καθαρής πιστωτικής επέκτασης ύψους €2,4 δισ. προς τις επιχειρήσεις» .

►Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Κέρδη 398 εκατ. ευρώ το 2022 - Σημαντικά μειωμένος στο 7,8% ο δείκτης NPEs

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι το «φαινόμενο της αποπληρωμής δανείων από τις επιχειρήσεις είναι one off. Ήταν έντονο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συνεχίζεται τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά θα είναι παροδικό».

Οι λόγοι που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αποπληρωμή είναι η αύξηση των επιτοκίων και αφορά επιχειρήσεις με ισχυρή ρευστότητα. «Εκτός των τραπεζών το 2022 ήταν έτος ισχυρής κερδοφορίας για αρκετές επιχειρήσεις». Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι εταιρείες που προβαίνουν σε αποπληρωμή δανείων είναι: ενέργεια, shipping και hospitality.

Και συνέχισε, προβλέποντας πως: «Δίχως να παραγνωρίζουμε τις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, παραμένουμε θετικοί στις εκτιμήσεις μας αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα και τη συγκράτηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε αυτό το περιβάλλον, πιστεύουμε ακράδαντα στην ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε τις σημαντικές ευκαιρίες να υποστηρίξουμε χρηματοδοτικά την ανάπτυξη της οικονομίας και να παραμείνουμε η Τράπεζα επιλογής, τόσο για τους εγχώριους Πελάτες μας όσο και για τους διεθνείς επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ελλάδα για πρώτη φορά.» 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ