Νέα
 • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
 • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurobank: Τι ανακοινώνει η τράπεζα για το δάνειο στην ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ με εγγυητή τον Ν. Παπαθανάση

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα αναμένεται η επίσημη θέση της Eurobank για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και το δάνειο της εταιρείας ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ στο οποίο ήταν εγγυητής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα αναφέρει ότι έχει ανακτήσει το 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης προς την εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ, το οποίο χορηγήθηκε το 2005 και στη συνέχεια, το 2007, ο κ. Παπαθανάσης μπήκε εγγυητής.

Το ιστορικό του δανείου

Ειδικότερα, πηγές της Εurobank αναφέρουν ότι η τράπεζα χορήγησε πίστωση το 2005 ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τη ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ, εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησία της εταιρείας. Το 2007 η πίστωση αυξήθηκε κατά 500.000 ευρώ, όποτε καταρτίστηκε σύμβαση εγγυήσεως με τον Ν.Παπαθανάση ως εγγυητή.

Το δάνειο επί σειρά ετών εξυπηρετούνταν κανονικά - αναφέρουν πηγές της τράπεζας - και η σύμβαση καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2015 (λογιστική απαίτηση 1,054 εκατ. ευρώ πλέον τόκων υπερημερίας φτάνοντας 1,458 εκατ. ευρώ). «Η τράπεζα δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα ώστε να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου (έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ.)», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. 

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον κ. Νίκο Παπαθανάση που σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento  μεταβίβασε την περιουσία του στα παιδιά του για την προστατεύσει, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί πρωτόδικα για «καταδολίευση δανειστών» πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι:

 • Το 2015 όταν και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής για τα 1,458 εκατ. ευρώ, η τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής το 2011 της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.
 • Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή.
 • Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης, αναφέρουν πηγές της Eurobank.  
 • Το 2018, η Εurobank εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.
 • Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.
 • Οι ανακτήσεις από το σύνολο των παραπάνω  ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των 550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.

Τι υποστηρίζει ο κ. Παπαθανάσης

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και υποστηρίζει ότι η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία του παιδιά το 2010 του 50% διαμερίσματος που έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο το υπόλοιπο του οποίου εξυπηρετείται κανονικά.

Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης αφορά εταιρικό δάνειο του 2005 στο οποίο μπήκε εγγυητής και το οποίο χορηγήθηκε σε εταιρεία από τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της οποία έχει αποχωρήσει εδώ και 18 χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Παπαθανάσης να δώσει στη δημοσιότητα τον διακανονισμό 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ. Παπαθανάση ζητώντας να δώσει στη δημοσιότητα τον διακανονισμό με την τράπεζα και αναρωτιέται «πόσοι ακόμη «Παπαθανάσηδες» υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήθελαν να τους κρύψουν»;

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:   

«Ο κ. Παπαθανάσης αντί να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να δώσει στη δημοσιότητα τον διακανονισμό με τον οποίο «καθάρισε» με μόλις 50.000 χιλιάδες ευρώ για 2 εκατ. χρέος. Την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες ζουν μια περιπέτεια με τα επιτόκια των δανείων τους συνεχώς να αυξάνονται και να απειλείται ακόμα και η πρώτη κατοικία τους, απαιτείται απόλυτη διαφάνεια.

Η ΝΔ χρωστάει 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργικό συμβούλιο χρωστάει 12 εκ. ευρώ. Έχουν κάνει ρυθμίσεις και τι είδους ρυθμίσεις; Αυτές που κάνουν όλοι οι πολίτες ή «ρυθμίσεις Παπαθανάση»; Σήμερα αποδεικνύεται γιατί τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να δηλώνεται στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων αλλά και οι ρυθμίσεις τους.

Πόσοι ακόμη «Παπαθανάσηδες» υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήθελαν να τους κρύψουν»; 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Παπαθανάσης είναι και... ξεχασιάρης 

Νωρίτερα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωση του τα εξής: 

«Ο κ. Παπαθανάσης εκτός από δόλιος κακοπληρωτής είναι και «ξεχασιάρης». Αφού χρωστούσε 1,8 εκ. ευρώ, έκρυψε την περιουσία του για να μην πληρώσει και έχασε το δικαστήριο για καταδολίευση δανειστών, χθες είπε ότι τάχα δεν θυμάται σε τι συμβιβασμό ήρθε με την τράπεζα.

Μήπως σήμερα θυμάται να μας ενημερώσει εάν ισχύει το σημερινό ρεπορτάζ του Documento, σύμφωνα με το οποίο πέτυχε κούρεμα 96% για χρέη 2 εκατ. και πλήρωσε μόλις 50.000 ευρώ; Θα δώσει το διακανονισμό του στη δημοσιότητα;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κουρεύει τα χρέη των βουλευτών της και επιτρέπει να βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών ακόμη και μέσω άλλων βουλευτών της όπως ο κ. Καππάτος, που εκπροσωπούν τράπεζες και funds.

Η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης, οφείλουν απαντήσεις στους πολίτες.

 • Θα συνεχίσουν να βάζουν σε επίπονες περιπέτειες και να κρατούν σε αγωνία τα ευάλωτα νοικοκυριά;
 • Θα κρατήσουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια τον υπουργό κ. Παπαθανάση που φαίνεται πως πλήρωσε μόνο 50.000 για να κουρέψει οφειλή ύψους σχεδόν 2 εκ. ευρώ;
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ