Νέα
  • ΓΔ: 1413.81 -0.88%
  • Τζίρος: 96,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από Ντε Γκίντος: Σημαντικοί κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Για ευρείς κινδύνους που διατρέχει το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, σε ομιλία που έκανε στο επιχειρηματικό συνέδριο Αμπροσέτι.

Καθησυχαστικός για τις τράπεζες

Ο ντε Γκίντος ήταν καθησυχαστικός για τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι τράπεζες έχουν ισχυρές θέσεις σε κεφάλαια και ρευστότητα, αλλά προειδοποίησε για ευρύτερους κινδύνους στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Κατά την άποψή μας, οι αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπάρχουν στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος αναπτύχθηκε γρήγορα και αύξησε την έκθεσή του σε κινδύνους την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στο συνέδριο που διοργανώνεται στη Βόρεια Ιταλία.

Τόνισε δε ότι είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν αυτές οι αδυναμίες. «Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε πολιτικής που θα βοηθήσουν να γίνει ανθεκτικός ο τομέας, όπως με τη μείωση της αναντιστοιχίας στη ρευστότητα, τον περιορισμό του κινδύνου από τη μόχλευση και την ενίσχυση της ετοιμότητας για ρευστότητα σε ένα ευρύ φάσμα ιδρυμάτων», σημείωσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει κατά 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμός, εγείροντας ανησυχίες ότι οι αυξήσεις αυτές προκαλούν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σημαντική μείωση του πληθωρισμού φέτος

Για τον πληθωρισμό, ο ντε Γκίντος είπε ότι είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά φέτος αλλά η δυναμική του δομικού πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, θα παραμείνει ισχυρή.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ υψηλότερων περιθωρίων κέρδους, υψηλότερων μισθών και υψηλότερων τιμών μπορεί να δημιουργήσει πιο διαρκείς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ