Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η υψηλή ρευστότητα των τραπεζών δυσκολεύει τη μείωση του πληθωρισμού

Πηγή: Pixabay

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης διατηρείται σε επίπεδα – ρεκόρ λόγω των προηγούμενων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, δυσκολεύοντας την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (ESTR), με βάση το οποίο δανείζονται οι τράπεζες μεταξύ τους είναι σήμερα 10,5 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων 3,25% της ΕΚΤ.

Η απόκλιση αυτή είναι κοντά στην ιστορικά μεγαλύτερη που καταγράφηκε στην αρχή της εβδομάδας, αποτελώντας μία ένδειξη ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ δεν φτάνουν στην πλήρη έκτασή τους στις τράπεζες, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης 

Τόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν όσο και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Ιζαμπελ Σνάμπελ, έχουν αναφερθεί στους κινδύνους μη σωστής λειτουργίας του λεγόμενου μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα ανέρχεται σε 4,1 τρις. ευρώ που είναι  υψηλό επίπεδο δύο μηνών και αυξημένη σχεδόν 3% από την αρχή του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, το άλμα ρευστότητας από την αρχή του μήνα μπορεί να οφείλεται στην επανεπένδυση από τους κρατικούς οργανισμούς διαχείρισης χρέους των διαθεσίμων τους με διαφορετικό τρόπο.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, θεωρεί ότι η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της ΕΚΤ και του διατραπεζικού επιτοκίου θα μειωθεί αργότερα φέτος καθώς οι τράπεζες θα αποπληρώνουν τα πολύ φθηνά δάνεια που πήραν από την κεντρική τράπεζα.

Μείωση των δανείων στο πρώτο τρίμηνο

Σημειώνεται ότι έρευνα της ΕΚΤ έδειξε πως οι τράπεζες περιόρισαν τις χορηγήσεις δανείων περισσότερο από το αναμενόμενο στο πρώτο τρίμηνο.  

Οι traders εξετάζουν πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να κάνει τις πρώτες κινήσεις της για τη μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές χρήματος εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2024, αφού πρώτα τα αυξήσει 3,75%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ