Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παύλος Μυλωνάς: Το 2024 το μέρισμα και πιο γενναιόδωρο

Πηγή: Eurokinissi

Πρώιμο, δεδομένης της συγκυρίας κρίνεται από τον SSM το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022 και στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα μεταθέτει για την επόμενη χρονιά την ανταμοιβή των μετόχων της αλλά σε υψηλότερα επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς στους αναλυτές «η ΕΤΕ αναμένεται να εγκρίνει ένα ποσό για το 2024 μεταξύ 20%-30% από τα κέρδη του 2023, υψηλότερο, δηλαδή από ότι είχαμε προϋπολογίσει αρχικά».

Αναφορικά με τα MREL η τράπεζα έχει πετύχει τους στόχους της και αναμένεται να προχωρήσει σε μια έκδοση στο τέλος του χρόνου ή την  επόμενη χωρίς να έχει  αποφασιστεί αν θα είναι εκδοση senior ή Τier2.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα «τρέξει» με +2,5%-3% κυρίως λόγω του τουρισμού και επένδυσης παγίων, γεγονός που θα έχει θετική επιρροή σε όλους τους δείκτες και τις επιμέρους αγορές (πρωτογενές πλεόνασμα, ακίνητα, απασχόληση).

Επιπρόσθετα, οι φόβοι για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων είναι μηδαμινοί και είναι χαρακτηριστικό όπως επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς ότι οι οργανικές ροές Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs/MEA) ήταν μηδενικές (στο α’ τρίμηνο δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ) χωρίς διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών δανείων.

Το β΄ τρίμηνο αναμένεται να αυξηθούν ωστόσο δεν πρόκειται να ξεπεράσουν την πρόβλεψη των 350 εκατ. ευρώ για το 2023.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά ~140μ.β. σε ετήσια βάση σε 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται κατά 20μ.β. σε τριμηνιαία βάση σε ~89%.

Η τράπεζα εξετάζει περαιτέρω τρόπους εξυγίανσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της, μεταξύ των οποίων είναι και η αναχρηματοδότησή τους. Σε ότι αφορά τη ζήτηση νέων δανείων το β’ τρίμηνο παρατηρείται αυξητική τάση στα επιχειρηματικά δάνεια ωστόσο σημαντική αύξηση της ζήτησης αναμένεται το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και σε μια νέα μικρή και στοχευμένη εθελουσία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ