Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Θεοφιλίδη (Εθνική Τράπεζα): Στρατηγική επιλογή η στήριξη των ΜμΕ

Σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας παρουσιάζει η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων, καθώς τον ποσοστό εκείνων που αντιμετωπίζει προβλήματα μειώθηκε, παρά τις πιέσεις που υπάρχουν λόγω της συγκυρίας, σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο 

Και ενώ το 54% των επιχειρήσεων εκτιμά αύξηση των πωλήσεων το 2023 και 59% την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία) τα στοιχεία αβεβαιότητας παραμένουν, σύμφωνα την πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (α' εξάμηνο 2023).

Η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας

Πληγή τα κόστη

Το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, με το 65% και 63% αντίστοιχα να δηλώνει υψηλή επίδραση και σε δεύτερο βαθμό τοποθετεί τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού (46%) και την αδύναμη ζήτηση (43%).

►Διαβάστε και: «Σπίτι μου»: Εγγαμος, μισθωτός, 35-39 ετών ο μέσος δικαιούχος - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών, προκλήσεων και αλλά και αβεβαιοτήτων - και με τον Δείκτη Εμπιστοσύνης των ΜμΕ ανακάμπτει στο α’ 6μηνο καλύπτοντας τα 2/3 των απωλειών λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης και το 43% των ΜμΕ να εκτιμά ότι θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεων της επόμενη τριετία - η Εθνική Τράπεζα, βάζει ψηλά στις προτεραιότητες της τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς έχουν ειδικό βάρος για την ελληνική οικονομία.

Στρατηγική επιλογή

Πρόκειται για στρατηγική επιλογή που η τράπεζα θα την υποστηρίξει με κάθε μέσο, όπως υπογραμμίζει η Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 865.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους και αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των επιχειρήσεων, απασχολούν το 55% των εργαζομένων της χώρας και συνεισφέρουν περίπου στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας.

Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις (80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών, περί το 60% παράγεται από εταιρείες διαφόρων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ ΕΕ, ΕΠΕ κλπ).

Στο πλαίσιο αυτής της  στρατηγικής επιλογής στήριξης των ΜμΕ, η ΕΤΕ έχει αυξήσει σημαντικά στις χορηγήσεις προς τις ΜμΕ και έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων ώστε να παράσχει ενημέρωση και συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά για λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες τους.  Και παράλληλα, με ειδικά προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες καθιστά πιο εύκολη και ταχύτερη την εξυπηρέτηση των ΜμΕ και έχει πετύχει συμφωνίες με πρωτοπόρες εταιρείες πληροφορικής ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία τράπεζας – επιχειρήσεων.

►Διαβάστε και: Στεγαστικά δάνεια: Ξεκινούν οι πληρωμές της επιδότησης 50% για τα «τσιμπημένα» επιτόκια

Κοινός στόχος είναι οι ΜμΕ να  ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, ενδεχομένως, προς όφελος των ίδιων αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα:

  • Συνεργάζεται με 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 450 επαγγελματικοί σύμβουλοι σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν ποιοτική εξυπηρέτηση και απλές διαδικασίες.  
  • Χορήγησε περίπου 1,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια την τελευταία τριετία αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% το 2022 και 30% του 2023
  • Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση για την εξυπηρέτηση των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών αναγκών των πελατών μας. 
  • Έχει κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων.
  • Υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού (διαδικασιών-συστημάτων-μοντέλου εξυπηρέτησης-προϊόντων-Digital transformation)
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ