Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κνοτ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν κι άλλο αν δεν μειωθεί γρήγορα ο πληθωρισμός

Πηγή: AP

Αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μακρά περίοδο θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ.

«Δεν έχω πειστεί ακόμη ότι η σημερινή σύσφιξη είναι επαρκής… Ο πληθωρισμός θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο διάστημα και να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», είπε μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στις 15 Ιουνίου και ξανά τον Ιούλιο. Ο Κνοτ έχει δηλώσει ότι είναι «ανοικτός» στο ενδεχόμενο αύξησης και τον Σεπτέμβριο.  

Δευτερογενείς επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους

Χθες, είχε σημειώσει ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, υπονοώντας ότι θα είναι πιο δύσκολη η μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (3,75 ποσοστιαίες μονάδες) από πέρυσι τον Ιούλιο καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,1% τον Μάιο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Κνοτ, αν η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει πιο σφιχτή ή να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σφιχτή, ο κίνδυνος νέων πιέσεων στις αγορές θα αυξηθεί.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ