Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πάνω από τον πήχη στα δύσκολα stress tests του Ιουλίου - Στο 6% ο μέσος όρος των NPLs

Η επίτευξη αυτοδυναμίας από την ΝΔ αίρει τις όποιες πολιτικές αβεβαιότητες υπήρχαν λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και αυξάνει τις πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του φθινοπώρου, με την 20η Οκτωβρίου να αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s.

Και παράλληλα δημιουργεί ανοιχτό διάδρομο για τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού της οικονομίας με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου ΑνάκαμψηςΒασικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που διανύει τα τελευταία μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα, με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Στα τέλη Ιουλίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test, το οποίο ο  επικεφαλής του SSM, Αndrea Enria έχει χαρακτηρίσει «το πιο σκληρό τεστ που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα περάσουν επιτυχώς. Πληροφορίες που εφόσον επιβεβαιωθούν θα πιστοποιήσουν τη σύγκλιση των ελληνικών τραπεζών με τις ευρωπαϊκές, με την εξυγίανση των ισολογισμών τους και της μείωσης των «κόκκινων» δανείων περίξ  του 6% (μ.ο α' τρίμηνο), κυρίως λόγω του «Ηρακλή». Σε ότι αφορά το τελευταίο, η συζήτηση για παράταση του «Ηρακλή (Ηρακλής ΙΙΙ), ώστε να αξιοποιηθεί και από τις μικρότερες τράπεζες είναι ανοιχτή και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη,  θα κληθεί να «τρέξει» τις διαδικασίες με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο - Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ενός εκ των τριών μετόχων της Τhrivest (βασικός μέτοχος της Παγκρήτριας και της Αttica Bank), ο νέος Ηρακλής ΙΙΙ θα ολοκληρώσει την εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών (σ.σ. εκκρεμεί και η ένταξη του Frontier II της ΕΤΕ και του Sunrise III της Πειραιώς), λειτουργώντας θετικά στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Παράλληλα, το ΤΧΣ προχωράει και αναμένεται να επιταχύνει την προετοιμασία (πρόσληψη συμβούλων), ώστε αμέσως μετά το καλοκαίρι να μπει στις ράγες η σταδιακή αποεπένδυση με αυτή της Εurobank να αποτελεί το πλέον εύκολο κεφάλαιο καθώς η τράπεζα έχει πάρει έγκριση από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Η ουσιαστική έναρξη της αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες αναμένεται να συμπέσει χρονικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στις αποτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα είναι 40,39%, στην Πειραιώς 27% και στην Alpha 9% και η αποεπένδυση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 όταν και λήγει ο βίος του ΤΧΣ.

ΤΧΣ
Πηγή: Pexels

Διαβάστε επίσης: Κορκίδης - Καφούνης: Το εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα για γενναίες μεταρρυθμίσεις

H αναβάθμιση σε investment grade θα σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων με κυριότερες την άρση επενδυτικών περιορισμών για τα funds καθώς και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αλλά και των τραπεζών που θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκδόσεις ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις ΜREL. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Alpha Bank με έκδοση ΑΤ1 άντλησε 500 εκατ. ευρώ (λαμβάνοντας προσφορές 1,3 δις ευρώ) με τελικό επιτόκιο 7% (κουπόνι 6,875%) ενώ τα ¾ της έκδοσης να τοποθετούνται εκτός Ελλάδας. Για την Alpha Bank o στόχος  MREL να τίθεται στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA) έως το 2026.

Για Εθνική και Πειραιώς η αναζήτηση «παράθυρου ευκαιρίας» ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις μοιάζει να είναι πολύ εύκολη πλέον ενώ η Εurobank είναι η μοναδική από τις τέσσερις συστημικές που έχει «πιάσει» τον στόχος ΜREL για φέτος και εξετάζει έξοδο στις αγορές – χωρίς άγχος – από φθινόπωρο ή και αργότερα. Ο στόχος ΜREL για την Εurobank στο τέλος του 2024 είναι στο 27,4%, για την Πειραιώς στο 23,75% και για την Εθνική 26,79% των RWAs.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ερχεται ο ψηφιακός «ράμπο» που θα στέλνει... τελεσίγραφα στους οφειλέτες

Οι γενικές συνελεύσεις

Με την Πειραιώς σήμερα, ανοίγει ο κύκλος των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των τραπεζών. Ακολουθεί στις 6 Ιουλίου η Attica Bank, που θα εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο. Νέος πρόεδρος (μη εκτελεστικό μέλος) θα είναι, εκτός απροόπτου ο κ. Γιάννης Ζωγραφάκης που θα πάρει την σκυτάλη από τον κ.Κωνσταντίνο Μακέδο, πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ. Η Ελένη Βρεττού θα παραμείνει φυσικά διευθύνουσα σύμβουλος.

Στις 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank, στις 27 της Αlpha Bank και την επομένη μέρα της Εθνικής Τράπεζας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ