Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέιν στις αγορές: Μην προεξοφλείτε μειώσεις επιτοκίων την επόμενη διετία

Philip Lane

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, προειδοποίησε σήμερα τις αγορές να μην προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων την επόμενη διετία.

Μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Λέιν είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε «φάση προσαρμογής» καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διαχέονται στην οικονομία και οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις μισθών για να καλυφθούν από τον πληθωρισμό.

«Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουν οι αγορές νομίζω ότι αφορούν στον χρόνο ή την ταχύτητα αναστροφής της περιοριστικής πολιτικής», είπε ο Λέιν, προσθέτοντας: «Δεν θα έχουμε επανέλθει κοντά στο 2% την επόμενη διετία. Θα κάνουμε ικανοποιητική πρόοδο και φέτος, ιδιαίτερα προς τα τέλη του έτους, αλλά (ο πληθωρισμός) δεν θα καταρρεύσει στο 2% μέσα σε λίγους μήνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Λαγκάρντ

Οι δηλώσεις αυτές απηχούν όσα είπε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της στη Σίντρα. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» αλλά «δεν μπορεί να κηρύξει ακόμη ότι νίκησε (τον πληθωρισμό)».

«Θα υπάρξει μία παρατεταμένη περίοδος, κατά την οποία τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν περιοριστικά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και ότι η διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής είναι πολύ σημαντική», σημείωσε.

«Όταν κοιτάζω τον ορίζοντα για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν βλέπω γρήγορα γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, επομένως δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να προεξοφλούμε γρήγορα μειώσεις τους», πρόσθεσε.

«Αγκάθι» ο δομικός πληθωρισμός

Η ΕΚΤ αύξησε στις 15 Ιουνίου το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% προαναγγέλλοντας περαιτέρω αύξηση τον Ιούλιο καθώς ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – είναι πιο άκαμπτος απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο, αλλά ο δομικός μειώθηκε ελαφρά στο 5,3% από 5,6%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να αναστρέψουν τη νομισματική σύσφιξη καθώς τα υψηλά επιτόκια ωθούν σε ύφεση την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ