Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Τι συζήτησαν Χατζηδάκης - Ξηρουχάκης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ - Σήμερα το ραντεβού με Στουρνάρα

Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες που έχει μπει στις «ράγες» ήταν το βασικό θέμα πρώτης συνάντησης επί τραπεζικών θεμάτων που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Ηλία Ξηρουχάκη, ενώ σήμερα στις 4 μμ θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζα της ΕλλάδαςΓιάννη Στουρνάρα.

Και ενώ έχουν ενεργοποιηθεί από το ΤΧΣ οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη συμβούλων για την αποεπένδυση, η Εurobank έχει ανοίξει ουσιαστικά την αυλαία, καθώς στις 20 Ιουλίου θα ζητήσει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, με ανώτατη τιμή επαναγοράς τα 1,90 ευρώ και ελάχιστη τα 1,10 ευρω. Στη συνέχεια θα στείλει το σχετικό αίτημα -  πρόταση στο ΤΧΣ.

Πέραν της Eurobank, το Ταμείο θα έχει ολοκληρώσει, όπως εκτιμάται, τα «προαπαιτούμενα» μέχρι τέλος Ιουλίου, ώστε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποεπένδυσης και για τις άλλες τράπεζες, με προτεραιότητας όπως εκτιμάται την Εθνική Τράπεζα και τη διάθεση μέσω placement ποσοστού εως 20%-25%.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Αντέχει ακόμη η πιστωτική επέκταση παρά την άνοδο των επιτοκίων

Κλειδί το ενδιαφέρον των επενδυτών 

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος και ο τρόπος διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες θα αποφασιστούν βάσει και του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές.  Και φυσικά, η αποεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο (μέσω του ΤΧΣ)  ελέγχει το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.

Στο τραπέζι ο «Ηρακλής»

Στη σημερινή συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα, το θέμα της παράτασης του «Ηρακλή» (Ηρακλής ΙΙΙ) εκτιμάται ότι θα είναι ψηλά στην ατζέντα, πέραν φυσικά των θεμάτων εποπτείας και της ενημέρωσης-επισκόπησης που θα κάνει ο κεντρικός τραπεζίτης για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ευρωσύστημα.

Φυσικά, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων.

►Διαβάστε και: ΤΧΣ: Εκκίνηση αποεπένδυσης από τις τράπεζες με Εurobank

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αυξημένα επιτόκια, μπορεί βοήθησαν τις τράπεζες να έχουν κέρδη ώστε να αντιμετωπίσουν την αναβαλλόμενη φορολογία, ωστόσο αυξάνουν τους κινδύνους δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων – προς ώρας τα δανειακά χαρτοφυλάκια επιδεικνύουν ανθεκτικότητα – αλλά αποτελούν τροχοπέδη για την πιστωτική επέκταση.

Το «μενού» θα περιλαμβάνει και την επενδυτική βαθμίδα, η ανάκτηση της οποίας βρίσκεται πολύ κοντά θα και θα έχει θετικό αντίκτυπο για το σύνολο της οικονομίας και φυσικά για τις τράπεζες και θα αναβαθμίσει την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ .

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και ενδεχομένως την Ενωση των servicers. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ