Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Επιτόκια: Καμπανάκι από τον Πορτογάλο ΥΠΟΙΚ αν συνεχισθούν οι αυξήσεις

Προειδοποίηση ότι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επέτειναν τους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία προσπαθεί να βγει από την ύφεση, απηύθυνε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Μεντίνα.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά μετά την πρωτοφανή νομισματική σύσφιξη από την ΕΚΤ, είπε ο Μεντίνα σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος από τις έως τώρα αυξήσεις επιτοκίων δεν έχει απορροφηθεί πλήρως από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Ο κίνδυνος ότι με τις περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία δυσκολότερη κατάσταση για την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τώρα μεγαλύτερος και πρέπει να προσεχθεί πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

Αυξάνονται τα καμπανάκια

Τα καμπανάκια για τις συνέπειες μίας επιπλέον σύσφιξης γίνονται όλο και πιο έντονα καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων που άρχισε πριν από ένα χρόνο, διαμορφώνοντας στο 3,5% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,5%.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη δεν έχουν αντιληφθεί σωστά τη φύση του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων ενέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «μία θεραπεία που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό».

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο έως τον Μάρτιο μετά την εκτίναξη των τιμών και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ για τον έλεγχό του.

Ανάκαμψη στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, όπου ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,7%, οι καταναλωτές συμπιέζονται από τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Παρά το γεγονός αυτό, ωστόσο, η πορεία της πορτογαλικής οικονομίας μετά την πανδημία είναι καλύτερη από αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με την απασχόληση να παραμένει πολύ ισχυρή, σύμφωνα με τον Μεντίνα. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% φέτος θα ξεπερασθεί, είπε, με την κεντρική τράπεζα να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,7% με μοχλό τον τουρισμό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ