Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Αισιοδοξία Διοικήσεων των BIG4 και αναλυτών ότι θα περάσουν εύκολα τα stress tests

Αισιόδοξες ότι θα περάσουν επιτυχώς τα stress test, την πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής, εμφανίζονται οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών καθώς οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι σημαντικά υψηλότεροι από τα κατώτατα όρια, ενώ έχουν μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια και έχουν θωρακίσει τους ισολογισμούς τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος.

Στο τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 28 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Bank Authority, ΕΒΑ) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης και όπως τονίζουν πηγές της αγοράς «οι εποχές που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καρδιοχτυπούσε και ήταν στο επίκεντρο έχουν περάσει».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός, το υψηλό ενεργειακό κόστος και αβεβαιότητες που διατηρούνται λόγω γεωπολιτικών παραγόντων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζουν να κρατούν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αλλά και τις εποπτικές αρχές σε αυξημένη ετοιμότητα.

Εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες

Πριν από ένα μήνα, σε συνέδριο της Goldman Sachs (European Financial Conference) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, το κυρίαρχο μήνυμα ξένων επενδυτών και αναλυτών ήταν ότι εμπιστεύονται τις  ελληνικές τράπεζες και ότι η βαθμολογία τους στη δοκιμασία αντοχής θα είναι καλή. 

Αν επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία των ελληνικών τραπεζικών διοικήσεων αλλά και των αναλυτών, αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM), Andrea Enria, πρόκειται για  το πιο σκληρό τεστ που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» .

Ο Enria δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το σενάριο που επέλεξε ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ είναι αρκετό σκληρό και έχει συμπεριλάβει μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον επιτοκίων και μια πολύ αρνητική μακροοικονομική κατάσταση, αλλά και τον ισχυρό αντίκτυπο αυτά στα ακίνητα και τις τιμές των μετοχών.

Οι παραδοχές στο δυσμενές σενάριο

Oπως συμβαίνει σε κάθε stress test, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δυσμενές σενάριο της άσκησης  καθώς «μετράει» την ικανότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε πολύ δύσκολες περιστάσεις.  

Οι παραδοχές σε ότι αφορά την πορεία της Ε.Ε στο ακραίο σενάριο προβλέπουν ότι το ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ μειώνεται κατά 6% σωρευτικά σε ορίζοντα τριών ετών (2023-2025), ο πληθωρισμός θα είναι πολύ πάνω από το βασικό σενάριο σε ολόκληρο τον ορίζοντα του σεναρίου - κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις (Μάιος ’23) προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022, 1,1% το 2023 και 1,6% το 2024. 

Σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κλήθηκαν να πιστοποιήσουν ότι είναι υγιείς και ικανές ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών αν το 2023  το ΑΕΠ υποχωρούσε κατά 1,9% και του χρόνου κατά 4,5% και επέστρεφε σε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, 0,9% το 2025. Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 τοποθετείται στο 6,2%

Ο  πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 9,4%  κατά μέρος όρο το 2022, θα υποχωρούσε στο 8,3%  φέτος με βάσει το δυσμενές σενάριο, στο 4,6% και στο 3,2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανεργία, τοποθετείται οριακά υψηλότερα από το 2022, στο 12,7% φέτος και κινείται ανοδικά στο 16,1% και στο 17,3% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τα ακίνητα, που αποτελούν ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο, στις κατοικίες το δυσμενές σενάριο θα «τρέξει» με μείωση τιμών κατά 2,1% το 2023, περαιτέρω αποκλιμάκωση 7% το 2024 και άνοδο 2,9% το 2025. Στα εμπορικά ακίνητα, οι δυσμενείς παραδοχές αναφέρουν μείωση τιμών σε βάθος 3 ετών, κατά 9,2% φέτος και κατά 6,1% και 2,2% στη συνέχεια. 

Το βασικό σενάριο

Σε ότι αφορά το βασικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά +1,5%, +3% και +2,8% για την τριετία 2023 – 2025. Η ανεργία αποκλιμακώνεται σταδιακά στο  11,5% φέτος και στη συνέχεια σε  10,4% και  9,4% και ο πληθωρισμός από το 5,8% φέτος, χαμηλώνει στο 3,6% την επόμενη χρονιά και στο 2,5% το 2025.

Οι τιμές των ακινήτων – κατοικιών και εμπορικών – θα κινηθούν ανοδικά στην περίοδο  2023-2025 σύμφωνα με το βασικό σενάριο και ειδικότερα: στα οικιστικά με 4,7%, 3,4% και 3% και στα εμπορικά με πέριξ του 3%.

Για μία σύγκριση, το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ για τη Γερμανία προβλέπει ύφεση 5,2% για φέτος (έναντι 1,9% για την Ελλάδα )  και σωρευτική πτώση στην τριετία στις τιμές των κατοικιών  25,8% και ακόμα μεγαλύτερη για τα εμπορικά, στο 33,4%. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ