Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurobank Equities: 3+1 λόγοι που αυξάνει τις τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Eurobank Equities προχωράει σε μεγαλύτερη αναβάθμιση των μεγεθών και συνάμα και των τιμών στόχων των συστημικών τραπεζών, σημειώνοντας πως η «υστέρηση» του παρελθόντος δεν υπάρχει πλέον και παραθέτει 4 λόγους που συνηγορούν σε αυτό.

1)Οι αύξηση των beta καταθέσεων

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή η μετάβαση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις υπήρξε «ένα κλικ» περιορισμένη στο δεύτερο τρίμηνο (2% - 3% σε τριμηνιαία βάση) με χαμηλό ποσοστό μετακύλισης (χαμηλότερο του 50%), με τις ανησυχίες των διοικήσεων να μην επιβεβαιώνονται προς το παρόν, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως σε συνδυασμό με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα υπεραντισταθμίσει τους αδύναμους όγκους δανείων.

Όπως εκτιμά η Eurobank Equities, παρά το γεγονός ότι η αναμενόμενη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους του δευτέρου τριμήνου ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της αγοράς, η μειωμένη έμφαση στα beta στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις του guidance για το 2023 ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους,

2) Η ισχυρή ρευστότητα των τραπεζών

Είναι σημαντικό κατά την Εurobank Equities πως η ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τους επιτρέπει να απορροφούν άνετα την αποπληρωμή των πράξεων TLTRO III της ΕΚΤ, ενώ οι όποιες αποσύρσεις καταθέσεων δεν φαίνεται να επηρέασαν τους δείκτες μέσων όρων (L/D) καθώς οι τελευταίοι παραμένουν στο μέσο εύρος του 60%, ενώ οι δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR) υπερβαίνουν το 200%.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έφτασαν τα 189 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, κοντά σε υψηλό έντεκα ετών, ενώ ο δείκτης L/D είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ και πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από το 2007-2008. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό σταθερών καταθέσεων λιανικής (περίπου 75%), γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ενός υψηλού ανταγωνισμού σε αυτό το σκέλος. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η Eurobank Equities αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το 2023 - 2025 ως προς τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατά 34% - 22% - 11% λόγω υψηλότερων επιτοκίων και των χαμηλότερων παραδοχών για τα beta καταθέσεων. Εισάγοντας ένα DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) της τάξεως του 4% για το 2023 που θα μειωθεί στο 2,5% έως το 2025, ένα beta καταθέσεων στο 13% το 2023 και 31% προθεσμιακές καταθέσεις στο συνολικό «μείγμα» των καταθέσεων (αύξηση στο 48% έως το 2025), η Eurobank Equities αναμένει μια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους της τάξεως του 38% για το 2023, ακολουθούμενη από μια πτώση σε ετήσια βάση στο 4% περίπου το 2024 - 2025. Παρά τις όποιες αντιξοότητες από την εξομάλυνση - αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αναμένει ένα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το 2025 στο 2,25% που είναι σημαντικά υψηλότερό από εκείνο του 2022 (στο 1,72%).

3) Η αύξηση δανεισμού των τραπεζών

3) Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μια καλή θέση για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων με μια αύξηση του δανεισμού (6% CAGR έως το 2025), τις υψηλότερες αποδόσεις από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και την εξοικονόμηση κόστους, διατηρώντας έτσι ένα κανονικοποιημένο δείκτη ROTE ύψους 11% μετά το πέρας του 2025.

Η δημιουργία κεφαλαίου το αμέσως επόμενο διάστημα θα οδηγήσει τους δείκτες CET1 στο 16% περίπου το 2025, επιτρέποντας την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων.

4) Ισχυρός τραπεζικός κλάδος

Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, όμως υπάρχουν ,περαιτέρω ανοδικά περιθώρια, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν ένα υψηλό κόστος ιδίων κεφαλαίων. Καθώς λοιπόν το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σταδιακά προς τα βιώσιμα - διατηρήσιμα επίπεδα ROTE και τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν έως το 2025, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ευθυγραμμίζονται με την πεποίθηση των αγορών για το βαθμό στον οποίο οι δείκτες ROTE (2025) μπορούν να ξεπεράσουν και διατηρηθούν υψηλότερα του 11% - 12%.

Εν κατακλείδι, η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες θέτοντας υψηλότερες τιμές στόχους και αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Βank στα 2,03 από 1,66 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,46 από 5,9 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,30 από 3,24 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ