Νέα
  • ΓΔ: 1451.6 +0.32%
  • Τζίρος: 24,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάλτης (Alpha Bank): Αύξηση 2,6% στον δείκτη κεφαλαίων - Ενισχύθηκε σημαντικά η ανθεκτικότητα του Ομίλου

Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Alpha Services and Holdings την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2023 (EU-wide Stress Test), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, η Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη στην υπόθεση «στατικού ισολογισμού», υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών, με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2023-2025).

Στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν εφαρμόστηκε κανένα ελάχιστο όριο (hurdle rate) ή όριο κεφαλαίων, αλλά σχεδιάστηκε, προκειμένου τα αποτελέσματα της Άσκησης να τροφοδοτήσουν τη συνολική εποπτική αξιολόγηση της Τράπεζας (Supervisory Evaluation Process).

Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων δεν ενσωματώνει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας κατά το α’ εξάμηνο του 2023. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απομόχλευση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA) μέσω των συναλλαγών “Sky” και “Hermes”, τη συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, την έκδοση Πρόσθετων Κεφαλαιακών Μέσων της Κατηγορίας 1 (Additional Tier 1) και την αύξηση κεφαλαίου μέσω οργανικής κερδοφορίας.

Οι δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET 1), Κεφαλαίων Κατηγορίας Ι (Tier I) και Συνολικού Κεφαλαίου του Δεκεμβρίου 2022 pro-forma για τις ανωτέρω ενέργειες ενισχύονται κατά περίπου 1,3%, 2,5% και 2,6% αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων.

Στο βασικό σενάριο, η δημιουργία κεφαλαίου ανέρχεται περίπου σε 2,2% σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών συμπεριλαμβανομένης και της διανομής μερίσματος της τάξεως του 30%. Από την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2021, η Τράπεζα έχει μετασχηματιστεί, ενισχύοντας σημαντικά τον ισολογισμό της, μειώνοντας αποφασιστικά τα MEA.

Έχει αποκαταστήσει την οργανική της κερδοφορία δημιουργώντας ιστορικό επιδόσεων στις αγορές, Εκδόσεις Μέσων Ελαχίστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (MREL), ενισχύοντας, έτι περαιτέρω, τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας.

Στο δυσμενές σενάριο (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν γεγονότα μετά το τέλος του έτους), η μείωση του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων (CET 1 fully loaded) σε χρονικό ορίζοντα τριετίας ανέρχεται σε 3,1 % για την Τράπεζα (ήταν 6,3 % στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2021 ), σε σύγκριση με 4,6% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (4,9 % ήταν ο μέσος όρος της ΕΑΤ στην Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2021).

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων καταδεικνύουν τον επιτυχημένο μετασχηματισμό της Alpha Bank που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας σημαντικά την ανθεκτικότητα του Ομίλου σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Η ανθεκτικότητά μας ενισχύθηκε περαιτέρω με μια σειρά δράσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό δείκτη κεφαλαίου μας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ