Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κνοτ (ΕΚΤ): Οριακή η απόφαση για τα επιτόκια την επόμενη Πέμπτη

Πηγή: AP

O Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, προειδοποίησε τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα ότι ίσως υποεκτιμούν την πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κνοτ σημείωσε ότι αν και η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει τη ζήτηση, οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτές του Ιουνίου.

Ο Κνοτ είπε ότι η απόφαση για το αν δικαιολογείται μία δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα θα είναι οριακή.  

«Φτάσαμε στην τελική φάση του κύκλου σύσφιξης… Μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι πιθανή, αλλά δεν είναι βέβαιη», είπε, ενώ σημείωσε ότι δεν δικαιολογείται υπερβολική απαισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης καθώς μάλιστα τα στοιχεία για το β τρίμηνο έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητά της. «Μιλάμε για μία εξασθένιση και όχι για ύφεση», είπε.

«Συνεχίζω να θεωρώ ότι η επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2025 είναι το απόλυτα ελάχιστο που πρέπει να πετύχουμε… Θα ήμουν ξεκάθαρα κατά οποιασδήποτε εξέλιξης που θα παράτεινε και άλλο την προθεσμία αυτή. Και δεν θα με πείραζε αν ερχόταν αυτή λίγο νωρίτερα», σημείωσε ο Κνοτ. 

Ανατίμηση του ευρώ 

Η ισοτιμία του ευρώ ανατιμήθηκε και οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν μετά τις δηλώσεις του Κνοτ καθώς η αγορά αύξησε τα στοιχήματα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής την επόμενη Πέμπτη. Οι πιθανότητες για μία νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης αυξήθηκε στο 35% από 30% προηγουμένως.

Τα σχόλια του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη επιβεβαιώνουν ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της επόμενης Πέμπτη είναι πολύ αμφίρροπο. Το επιτόκιο καταθέσεων ανέρχεται σήμερα στο 3,75% και είναι στα πρόθυρα αύξησης σε επίπεδο ρεκόρ.

«Οι αγορές δυσκολεύονται. Περνάνε πιθανόν μία αντίστοιχη δυσκολία με αυτή που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι στο τέλος θα υπάρξει μία απόφαση», πρόσθεσε.

Οι προτιμήσεις των στελεχών της ΕΚΤ

Από την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, πάνω από τους μισούς κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν εκφρασθεί δημόσια για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τους διοικητές της Γερμανίας, του Βελγίου, της Αυστρίας και της Λετονίας να έχουν στείλει σήμα ότι θα στηρίξουν μία νέα αύξηση 25 μ.β., πιθανόν την τελευταία σε αυτό τον κύκλο σύσφιξης. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Πορτογαλίας και της Ιταλίας είναι μεταξύ εκείνων που τονίζουν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

«Δεν θα πω σήμερα τι θα αποφασίσουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς μάλιστα όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για τη συνεδρίαση αυτή όπως και για τις επόμενες συνεδριάσεις… Είμαι, όμως, βέβαιος ότι είμαστε κοντά ή πολύ κοντά στο τελικό επίπεδο των επιτοκίων».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να δεσμευτεί, αναφέροντας απλά ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να τον μειώσει και ότι οι αποφάσεις θα βασίζονται στα στοιχεία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ