Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurobank: Ανοιξε τον χορό αποεπένδυσης του ΤΧΣ - Στα χέρια του Ταμείου η πρόταση για επαναγορά του 1,4%

Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank / Πηγή: INTIME NEWS

Στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η πρόταση της Εurobank για την επαναγορά του 1,4% που σήμερα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου. Τη Δευτέρα το πρωί, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστήριου Αθηνών θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και θα γνωρίζουμε την τιμή επαναγοράς των μετοχών που θα είναι μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ ανά μετοχή και κόστος μέχρι 100 εκατ. ευρώ.

Βάσει των όσων προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες, το ΤΧΣ θα δώσει τη δυνατότητα κατάθεσης αντιπροσφορών σε τρίτους. Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να μην υπάρξουν διαταραχές στο ταμπλό.

Τι θα γίνουν οι μετοχές;

Σε ότι αφορά τις 52.080.673 μετοχές η τράπεζα προσανατολίζεται στην ακύρωση τους αν και έχει έχει τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν,

Αν και το 1,4% είναι μικρό ποσοστό, ωστόσο η επαναγορά του την Εurobank σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος αποεπένδυσης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 όταν και λήγει ο βίος του Ταμείου.

Σκυτάλη, μετά την Εurobank, αναμένεται να πάρει η Εθνική Τράπεζα που είναι και το πιο σύνθετο ίσως «κομμάτι» καθώς η συμμετοχή του Ταμείου φτάνει το 40,3%.  Όπως φαίνεται έχει «κλειδώσει» η κατ’ αρχήν διάθεση ποσοστού εως 20% - με βιβλίο προσφορών για το διεθνές σκέλος το 15% και ενδεχομένως μέσω δημόσιας προσφοράς το υπόλοιπο. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν  ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας εξόδου του ΤΧΣ από την ΕΤΕ.

Αναμένεται να ακολουθήσει η Alpha Bank στην οποια το Ταμείο κατέχει 9% και το ενδιαφέρον των επενδυτών ισχυρό, όπως αποτυπώθηκε σε 50 και πλέον συναντήσεις ανά τον κόσμο που είχε με επενδυτές η διοίκηση της τράπεζας όπως είχε γνωστοποιήσει στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην Πειραιώς τέλος το ποσοστό του Ταμείου είναι στο 27% και οι διαδικασίες αποεπένδυσης θα ξεκινήσουν το 2024.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ