Νέα
  • ΓΔ: 1413.52 +1.48%
  • Τζίρος: 33,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Χανίων: ΑΜΚ 50 - 100 εκατ. στις αρχές του 2024 - Τι σηματοδοτεί η μετατροπή της σε ΑΕ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50 - 100 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στις αρχές του 2024  - μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό -  ενώ είναι δρομολογημένη η μετατροπή της σε Ανώνυμα Εταιρεία – με την προοπτική εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, στο τέλος του 2024 και συμμετοχής στο μετοχικό σχήμα στρατηγικού επενδυτή.

 Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο – αν όχι δεδομένο -  διεκδίκησης της ρήτρας του 1 εκατ. ευρώ από τη διάλυση του «αρραβώνα» με την Παγκρήτια καθώς εκτιμά ότι η άλλη πλευρά αθέτησε τα συμφωνημένα, τα οποία είχαν την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των δύο τραπεζών.

Οι τρεις λόγοι για την ΑΜΚ

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση μετατροπής της συνεταιριστική τράπεζας σε Α.Ε, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 είναι τρεις όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης.

  1. Πρώτον, ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών δεν έχει την επιθυμητή αξιοπιστία και οι μέτοχοι (μεριδιούχοι, που σήμερα είναι 27.214 στη Χανίων) δεν έχουν τρόπο, από το 2015 και μετά να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, εφόσον το επιθυμούν. Έτσι ο μόνος τρόπος «διαφυγής» είναι η μετατροπή της συνεταιριστικής τράπεζας σε Α.Ε.
  2. Δεύτερον, «το κράτος δεν μας βλέπει με τον ίδιο τρόπο που βλέπει τις άλλες τράπεζες» όπως είπε ο  Μ. Μαρακάκης εκφράζοντας την πικρία του για τη μη συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρά το γεγονός ότι υπήρχε η εμπειρία συμμετοχής σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (πχ. ΕΣΠΑ).
  3. Τρίτον «θέλουμε να μεγαλώσουμε, θέλουμε πιστωτική επέκταση, άρα κεφάλαια και επενδυτές οι οποίοι όμως δεν επενδύουν σε συνεταιριστικές τράπεζας γιατί δεν μπορούν να διοικήσουν.» όπως είπε ο πρόεδρος της Χανίων.

Προηγείται μια «μίνι» ΑΜΚ για 7,5 εκατ. ευρώ

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στην τράπεζα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, με παρουσία σε μεγάλες πόλεις. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συμβάλει σημαντικά στην ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σημειώνεται, σε υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης του περασμένου Ιουλίου, βρίσκεται σε  εξέλιξη βρίσκεται μια μικρή ΑΜΚ ύψους 7,5 εκατ. ευρώ (με τιμή 8,10 ευρώ και περίοδο διάθεσης μέχρι τις 31/10/2023), συνδυαστικά με έκδοση με την ομολόγου διάρκειας 7 ετών, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό έντυπο της αύξησης «Η άντληση των κεφαλαίων μέσω της ενίσχυσης κεφαλαιακής επάρκειας θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας, την ισχυροποίηση της στο νέο τραπεζικό περιβάλλον και τη δημιουργία, με τη σκοπούμενη μετατροπή σε ΑΕ, ενός σύγχρονου Τραπεζικού Ομίλου, ο οποίος θα συμβάλλει στα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται».

Στο 15,64% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

Σήμερα, η Χανίων έχει δίκτυο 23 καταστημάτων εκ των οποίων τα 15 στην Κρήτη και τα υπόλοιπα 8 στην Αττική. Με βάση τα στοιχεία μέχρι 31/12/2022 το δανειακό χαρτοφυλάκιο (σε ενοποιημένη βάση) ανέρχεται σε 453 εκατ. ευρώ με δείκτη κάλυψης 42,52 με το 92% να έχει κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα ΝPEs είναι 226 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις του νομού Χανίων ανέρχεται σε 8,3%. Η τράπεζα είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,64% το 2022

Τα «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» και η νέα ΑΕΕΑΠ

Μέσω της θυγατρικής της «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε» η Τράπεζα Χανίων (κατέχει το 74,46% και το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται σε περίπου 125 φυσικά πρόσωπα) διαχειρίζεται, αναπτύσσεται και αξιοποιεί ακίνητα (αστικα ακίνητα εισοδήματος, οικόπεδα κλπ.  

Η  εταιρεία από κοινού με την τράπεζα  έχουν λάβει από τα τέλη του 2022 το «πράσινο φως»  από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΤτΕ  και στο αμέσως προσεχές διάστημα η Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ΑΕΕΑΠ Χανίων ξεκινάει και επίσημα τη λειτουργία της με αρχικό κεφαλαίο 36 εκατ. ευρώ, εισφέροντας σε αυτή επενδυτικά ακίνητα εισοδήματος. Εντός διετίας της ΑΕΕΠ θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιώτες μετόχους να αποεπενδύσουν ενώ θα επιτευχθεί το κριτήριο της διασποράς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας και της Κρητικά Ακίνητα,  Μ.Μαρακάκης η νέα εταιρεία έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι θα μπορούσαν είτε να εισφέρουν ακίνητα και να λάβουν μετοχές, είναι να μπουν σε μελλοντική ΑΜΚ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ