Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Optima Bank: Εβαλε πλώρη για το Χρηματιστήριο - Ανοίγει η αυλαία για το IPO με ψηλά τον πήχη

Optima Bank
Ο πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Κυπαρίσσης

Το τριήμερο ταξίδι προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά σήμερα η Optima Bank με την αισιοδοξία να κυριαρχεί για ζήτηση που θα μπορούσε να ξεπεράσει ως και 3 φορές την προσφορά. Η Optima Bank αναζητεί 150 εκατ. εκ των οποίων τα 50 εκατ. είναι ήδη στο τραπέζι από anchor investors. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, «ψάχνει» 100 εκατ. ενώ η αίσθηση και οι συγκλίνουσες πληροφορίες από την αγορά δείχνουν για προσφορά πολύ μεγαλύτερη, καθώς μόνο οι ήδη πελάτες της τράπεζας – για παράδειγμα – θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το ποσό.

Η πρώτη τράπεζα στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

Αυτό που έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας στην «Η» είναι: «περιμένουμε πως θα εκπλήξουμε την αγορά». Άλλωστε πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα αποτελέσματα του Α 6μήνου του 2023 φανερώνουν κέρδη που αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε ετησιοποιημένη βάση, γεγονός που καθιστά την τράπεζα ιδιαίτερα ελκυστική στα μέτρα δυνητικών επενδυτών.

Έρχεται ελκυστικό μέρισμα

Ο πρόεδρος της Οptima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης, έχει εξάλλου σημειώσει πως όσοι επενδύσουν στο ΙPO θα επιβραβευθούν με «ένα πολύ ωραίο μέρισμα από τα κέρδη του 2023», παρότι θα είναι μόλις τρεις μήνες μέτοχοι της τράπεζας. Οι πληροφορίες μιλούν για υψηλό μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, καθώς διαμορφώνεται μια απόδοση που θα μπορούσε να είναι της τάξης του 5,5% με 7%. Πρόκειται για απόδοση, που συγκρίνεται ή ξεπερνά αυτές των εταιρικών ομολόγων, επιτρέποντας στις τράπεζες, που συμμετέχουν στο σχήμα αναδοχής, να ανοίξουν την βεντάλια των εγγραφών και σε πελάτες δικτύου.

Αισιοδοξία και στους αναδόχους

Την αισιοδοξία για ακόμη και τριπλάσια προσφορά της ζήτησης – ποσό που μπορεί να αγγίξει και τα 450 εκατ. ευρώ - συμμερίζονται και οι ανάδοχοι.

Η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώνεται μεθαύριο, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως έγινε γνωστό, διαμορφώνεται μεταξύ 6,4 ευρώ και 7,2 ευρώ ενώ συνολικά θα διατεθούν 21.000.000 νέες μετοχές που αποτελούν το 28,5% του συνόλου των μετοχών της.

Η τράπεζα με ανάρτηση στον λογαριασμό που διατηρεί στο LinkedIn μας πληροφορεί πως λαμβάνει πολύ θετικά μηνύματα από την αγορά. Διαπίστωσε μάλιστα έντονο ενδιαφέρον από μέλη του ΧΑ και θεσμικούς επενδυτές στην παρουσίαση που έκανε χθες ο CEO της τράπεζας, Δημήτρης Κυπαρίσσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το παρών έδωσε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO του ATHEXGroup.

Γεωμετρική αύξηση της «πίτας» χορηγήσεων

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, το υπόλοιπο χορηγήσεων προσεγγίζει, σήμερα, τα 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ στις 30/06. Από την αρχή της χρονιάς ως τις 22 Σεπτεμβρίου η Optima καταγράφει πιστωτική επέκταση της τάξης των 530 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες αποπληρωμές καθήλωσαν ή μείωσαν τα υπόλοιπα χορηγήσεων των συστημικών τραπεζών, βάσει και των τελευταίων στοιχείων Ιουλίου της ΤτΕ.

Η γεωμετρική αύξηση της «πίτας» χορηγήσεων, σε συνδυασμό με το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της εγχώριας αγοράς (net interest margin 4,5% στο α΄ εξάμηνο 2023) αποτελούν τον «πυρήνα» του επενδυτικού αφηγήματος της τράπεζας.

H τράπεζα έκλεισε το α' εξάμηνο της φετινής χρήσης με κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ. Χάρη στην πιστωτική επέκταση η χρονιά θα κλείσει, σύμφωνα με αναλυτές, με καθαρά κέρδη, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ. Oι εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν κέρδη το 2024 άνω των 100 εκατ. ευρώ, στελέχη, όμως, του ομίλου εκτιμούν ότι μπορεί να αποβούν συντηρητικές.

Μηδενικό NPEs

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Optima περιλαμβάνεται, επίσης, το καθαρό από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) βιβλίο της. Στις 30 Ιουνίου ο λόγος δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των χορηγήσεων ανερχόταν σε 0,35%. Το καθαρό βιβλίο οδηγεί σε χαμηλότερη κεφαλαιακή απαίτηση από τον επόπτη, εξέλιξη που υποβοηθά την πιστωτική επέκταση.

Με τα νέα κεφάλαια η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.  Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ