Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ράλι επενδυτών στην Optima bank: Υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές το IPO - Πάνω από 450 εκατ. οι προσφορές

Optima Bank
Ο πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Κυπαρίσσης

Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στην Optima bank και στην διοικητική της ομάδα, όπως και στο μεγάλο βήμα που κάνει να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών - ως η πρώτη τράπεζα που περνά την πύλη της Λεωφόρου Αθηνών μετά από 17 ολόκληρα χρόνια - στέλνει η αγορά, καθώς το ενδιαφέρον για το IPO σπάει κοντερ!

Τα μηνύματα και οι πληροφορίες που έρχονται από την χρηματαγορά της Λεωφόρου Αθηνών είναι άκρως αισιόδοξα, ενώ τοποθετούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ιδιωτών και θεσμικών στα ύψη.

Αρκεί να αναφερθεί πως - όπως λέγεται - μέχρι στιγμής (μεσημέρι Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου) και λίγες ώρες πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών, η ζήτηση έχει ήδη υπερκαλυφθεί κατά 3 φορές, με περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ να έχουν εγγραφεί ως προσφορές στο book building. 

Αναλυτές παρακολουθούν την... ουρά των επενδυτών και την μεταφράζουν ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο προς την ίδια την τράπεζα, όσο και προς την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Από την πρώτη ημέρα είχε φανεί η τάση

Ήδη από την πρώτη ημέρα του τριήμερου IPO, την περασμένη Τετάρτη 27/9, η ζήτηση είχε υπερκαλυφθεί 1,5 φορά - όπως έγραψε η «Η» - ενώ χρηματιστές έλεγαν πως στο book building έχουν σπεύσει  θεσμικοί επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Σε πηγαδάκια, μάλιστα, ανθρώπων της κεφαλαιαγοράς ακούγονταν την Τετάρτη πως το ενδιαφέρον φαίνεται να μοιράζεται εξίσου ανάμεσα σε ιδιώτες και θεσμικούς.

Υπενθυμίζεται πως η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου μετά και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Η πρώτη τράπεζα στο ΧΑ εδώ και 17 χρόνια

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα αποτελέσματα του Α 6μήνου του 2023 φανερώνουν κέρδη που αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε ετησιοποιημένη βάση, γεγονός που καθιστά την τράπεζα ιδιαίτερα ελκυστική στα μέτρα δυνητικών επενδυτών.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως έγινε γνωστό, διαμορφώνεται μεταξύ 6,4 ευρώ και 7,2 ευρώ ενώ συνολικά θα διατεθούν 21.000.000 νέες μετοχές που αποτελούν το 28,5% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας. 

Έρχεται ελκυστικό μέρισμα

Ο πρόεδρος της Οptima Bank, Γεώργιος Τανισκίδης, έχει εξάλλου σημειώσει πως όσοι επενδύσουν στο ΙPO θα επιβραβευθούν με «ένα πολύ ωραίο μέρισμα από τα κέρδη του 2023», παρότι θα είναι μόλις τρεις μήνες μέτοχοι της τράπεζας. Οι πληροφορίες μιλούν για υψηλό μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.

Οι anchor investors

Τη συμμετοχή τους στο «μεγάλο βήμα» της Οptima έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου και διεθνούς επιχειρείν, όπως ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh Invest, που επενδύει 21 εκατ. ευρώ και θα διαμορφώσει στο 4% το ποσοστό του στην εισηγμένη. Επίσης, το καναδικό fund Fiena Capital θα συμμετάσχει με 15 εκατ. ευρώ, αλλά και η οικογένεια Βαρδινογιάννη με 10 εκατ. ευρώ, μειώνοντας έτσι το ποσοστό της από 70% σε 50%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ