Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποκλειστικό: Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ - Ξεκλειδώνει η ΑΜΚ στην Πειραιώς

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Αύριο Πέμπτη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος για την αλλαγή στο καταστατικό λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος «ξεκλειδώνει» τη συμμετοχή του Δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό αναφέρουν στην «Η» πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας στη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αποτελέσει τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης. Η γνωμοδότηση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου, δίνε το «πράσινο φως» για συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε ΑΜΚ τραπεζών μέσω του ΤΧΣ υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής και ιδιωτών επενδυτών ώστε να μην τίθεται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης.

Η ρύθμιση έρχεται με διαδικασίες fast-track από το ΥΠΟΙΚ λόγω της επικείμενης άντλησης άνω του 1 δισ. από την Τράπεζα Πειραιώς μέσα στον Μάρτιο. Θυμίζεται ότι η διοίκηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα μετασχηματισμού με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μετά και την αναγκαστική μετατροπή των Coco’s το τέλος του έτους, η οποία οδήγησε τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 61,3%.

Τι εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές

Ο επόμενος «γρίφος» που καλούνται να λύσουν Υπουργείο και Τράπεζα Πειραιώς είναι η χρονική στιγμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ωστόσο αναμένεται εντός Μαρτίου. Στα μέσα του μήνα θα ανακοινώσει η Διοίκηση τα οικονομικά της αποτελέσματα καθώς και την πορεία εξυγίανσης που υλοποιεί ήδη με βασικό άξονα δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.

Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν κατά την ενημέρωση των αναλυτών θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της ΑΜΚ, καθώς για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες συνθήκες.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στην «Η» ότι η Πειραιώς στοχεύει σε άντληση 1,1-1,3 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά του Δημοσίου. Ο τίτλος διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,78 ευρώ και οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 1,2-1,3 ευρώ ώστε να μπορέσει το ΤΧ να περιορίσει τις ζημιές του Ελληνα φορολογούμενου. Θυμίζεται ότι η είσοδος του Ταμείου στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας το 2015 πραγματοποιήθηκε σε δεκαπλάσια τιμή από τη σημερινή, συνεπώς η οποιαδήποτε συμμετοχή στην ΑΜΚ σε χαμηλότερη τιμή συνεπάγεται dilution για τους υφιστάμενους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση στη χρηματιστηριακή αγορά είναι πως η ΑΜΚ θα είναι επιτυχής και η Τράπεζα θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, αφού εδώ και καιρό έχει ενορχηστρωθεί ολόκληρη επιχείρηση για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως από το εξωτερικό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ