Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Ποια είναι τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με την UniCredit

Moodys
Πηγή: Associated Press

H συμφωνία της Alpha Bank με την ιταλική τράπεζα UniCredit για στρατηγική συνεργασία τους στη Ρουμανία και την Ελλάδα είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), επειδή θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή θέση και η κερδοφορία της, αντισταθμίζοντας τον σχετικό περιορισμό της γεωγραφικής διαφοροποίησης του ενεργητικού και των εσόδων της, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του (Credit Outlook).

Οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν στη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η Unicredit θα συγχωνεύσει την Alpha Bank Romania με τη δική της θυγατρική UniCredit Romania, ενώ η Alpha Bank θα έχει το 9,9% των μετοχών της νέας τράπεζας και θα λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά.  Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, μετά από οικονομικό έλεγχο και με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι εγκρίσεις από τις ρουμανικές Αρχές.

Η συνεργασία των δύο τραπεζών στην Ελλάδα προβλέπει ότι η UniCredit θα διανέμει τα αμοιβαία κεφάλαιά της μέσω του δικτύου καταστημάτων της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια πελάτες. Στα προϊόντα unit-linked, η ιταλική τράπεζα θα αποκτήσει το 51% της ασφαλιστικής AlphaLife. Η UniCredit έχει υποβάλει επίσης δεσμευτική προσφορά για την αγορά μεριδίου 9% της Alpha Bank, το οποίο κατέχει το ΤΧΣ.

Βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης κατά 100 μ.β.

Ο Moody’s εκτιμά ότι η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank θα βελτιωθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης λόγω της μείωσης κατά σχεδόν 2 δις. ευρώ του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού της στη Ρουμανία και των κεφαλαιακών κερδών από την πώληση του μεριδίου στη ρουμανική θυγατρική της σε μία τιμή περίπου 1,2 φορές τη λογιστική αξία της.

«Εκτιμούμε ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα αυξήσουν τα βασικά ίδια κεφάλαια (CET1) της Alpha Bank στο 14,6% από 13,6% που ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου, πολύ υψηλότερα από το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό 9,9%.

Τα επιπλέον κεφάλαια είναι θετικά για το αξιόχρεο των ομολόγων της Alpha Bank, επειδή ενισχύουν το «μαξιλάρι» της για απορρόφηση ζημιών και πιθανόν θα της επιτρέψει να καταβάλει μέρισμα στους μετόχους για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Πιθανό όφελος για την κερδοφορία

Επιπλέον, η κερδοφορία της Alpha Bank είναι πιθανό να ωφεληθεί από τη συμφωνία, η οποία αποζημιώνει για την απώλεια κερδών από τη θυγατρική της στη Ρουμανία.

Η Alpha Bank θα λαμβάνει μέρισμα για το 9,9% του μεριδίου που θα έχει στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία, η οποία θα έχει ένα μερίδιο περίπου 12% στην αγορά έναντι σχεδόν 3% της Alpha Bank Romania, δίνοντάς της μεγαλύτερη κλίμακα στο αναπτυσσόμενο τραπεζικό σύστημα και οικονομία της Ρουμανίας.

Θα μειωθούν επίσης οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το κόστος της Alpha Bank για την κάλυψη των ελάχιστων υποχρεώσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων στοιχείων παθητικού (MREL) καθώς θα περιορισθεί το σταθμισμένο με κίνδυνο ενεργητικό της και ο δείκτης κεφαλαίων της CET1 θα είναι υψηλότερος, κάτι που θα μειώσει το ύψος των εκδόσεων ομολόγων για την κάλυψη των σχετικών υποχρεώσεων έως το τέλος του 2025.

Η Alpha Bank μπορεί επίσης να επανεπενδύσει τα 300 εκατ. ευρώ που θα λάβει σε μετρητά σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, κάτι που δυνητικά θα αποφέρει υψηλή απόδοση.

Με δεδομένα τα κόστη και οφέλη, η Alpha Bank αναμένει να αυξήσει την απόδοση των ενσώματων κεφαλαίων της (return on tangible equity, RoTE) κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από 12,2% στο πρώτο εξάμηνο εφέτος και πάνω από τον βασικό οικονομικό στόχο της.

Τα ευρύτερα οφέλη

Ταυτόχρονα, η Alpha Bank θα συνεργάζεται στην Ελλάδα με την UniCredit, η οποία έχει μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, διαχείριση ενεργητικού και αμοιβαία κεφάλαια, ενισχύοντας την προσφορά προϊόντων και το εγχώριο franchise.

«H συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Uni Credit να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει η Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντικό συνδετικό σημείο για τις τραπεζικές εργασίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το ενδιαφέρον μίας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας να επενδύσει στην Alpha Bank στηρίζει επίσης το θετικό κλίμα της αγοράς για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», αναφέρει καταληκτικά ο Moody’s.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ