Νέα
  • ΓΔ: 1461.07 +0.23%
  • Τζίρος: 57,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ψάλτης - Alpha Bank: Νέα δυναμική από την επενδυτική βαθμίδα και τη συμφωνία μας με την UniCredit

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος των τελευταίων ετών και να διασφαλιστεί η βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, ανέδειξε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης στην εναρκτήρια ομιλία που απηύθυνε σήμερα στο 6 th Athens Investment Forum.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «καθοριστικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων», με έμφαση στις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, και υπογράμμισε πως «ο τραπεζικός τομέας της χώρας μας καλείται να επιτελέσει τον βασικό του ρόλο ως καταλύτης της οικονομικής μεγέθυνσης», προσθέτοντας: «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η στρατηγική μας συμφωνία με την UniCredit διαμορφώνουν νέα δυναμική και μεγαλώνουν την ευθύνη μας να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και την ελληνική παραγωγή».

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank επισήμανε ότι η πρόσφατη επαναφορά του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια, και «η συμφωνία-ορόσημο μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit», σηματοδοτούν μία ιδιαιτέρως θετική συγκυρία για την οικονομία μας. «Στην Alpha Bank εργαστήκαμε με συνέπεια, υλοποιήσαμε ένα απαιτητικό σχέδιο μεταρρύθμισης και αναβάθμισης του μοντέλου διακυβέρνησης και διαμορφώσαμε μία σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση για τους πελάτες μας. Καταφέραμε έτσι να προσελκύσουμε ως στρατηγικό εταίρο στην Ελλάδα την UniCredit, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας που θα δημιουργήσει αξία και οφέλη και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

Αναλύοντας τα οφέλη της συμφωνίας, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει σε μια ελληνική, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να ξανασταθεί ως θεσμικός ομιλητής δίπλα σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Παράλληλα, η συμφωνία προσδίδει νέα δυναμική στη δρομολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εξυγίανσής τους, μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Οι προκλήσεις και η καθοριστική σημασία των επενδύσεων

Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών και το θετικό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας δεν πρέπει, ωστόσο, να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό, όπως ανέφερε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank. «Σε μία συγκυρία που, συνολικά, η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει επιβράδυνση, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν, μετά την Ουκρανία, μια νέα μεγάλη εστία γεωπολιτικών εντάσεων – και μάλιστα στην ευρύτερη γειτονιά μας Επιπλέον, η χώρα μας πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με σοβαρές κλιματικές προκλήσεις», σημείωσε.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουν διαμορφωθεί, κομβικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων. «Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την τελευταία τετραετία (από 10,7% το 2019 σε 13,7% το Α΄ εξάμηνο του 2023), αν και εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου (+22%). Στον αντίποδα, απόδειξη της δυναμικής της χώρας αποτελεί η πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων που ανήλθαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, υψηλότερα από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο», είπε.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η ανάγκη επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Ψάλτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: «Συνολικά, έως το 2026, αναμένεται να κινητοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και σε αυτό των επιδοτήσεων, συνολικές επενδύσεις που – μαζί με το επιπλέον ποσό που έχει αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση – μπορούν να υπερβούν τα Ευρώ 65 δισ. Έχουν ήδη υποβληθεί 536 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν Ευρώ 20 δισ., τα οποία – καθώς ακόμη δεν έχουν συνυπολογιστεί στο προϊόν της ελληνικής οικονομίας –, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καύσιμο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε την περασμένη δεκαετία».

O CEO του Ομίλου Alpha Bank υπογράμμισε ότι «εξαιρετικής σημασίας είναι, ωστόσο, η σύνθεση του μίγματος των επενδυτικών πρωτοβουλιών, εάν θέλουμε η Ελλάδα να σταθεί ανταγωνιστικά έναντι του ευρωπαϊκού νότου. Οι επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πιστωτικής ανάλυσής μας, καθώς έχουν ισχυρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και σημαντικά αποτελέσματα διάχυσης (spill-over effects) στο σύνολο της παραγωγής».

Έτσι, έκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις στους κλάδους:

  • των Υποδομών,
  • της Μεταποίησης, με έμφαση στην ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και τη μετάβαση σε βιώσιμες αλυσίδες αξίας,
  • των Μεταφορών, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό τους και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, • του Τουρισμού, με έμφαση στη σημαντική αναβάθμιση του προϊόντος, και
  • το Real Estate και τις κατασκευές, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αποθέματος και την ενεργειακή αποτελεσματικότητά του.

Τέλος, όπως ανέφερε, η Ναυτιλία παραμένει σημαντικός αρωγός της εθνικής μας προσπάθειας, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της σημασίας της στις διεθνείς ροές ενέργειας (LNG). Άλλη μία σημαντική διάσταση των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην οποία έκανε ειδική μνεία ο κ. Ψάλτης είναι ότι «η υλοποίησή τους προϋποθέτει την προσέλκυση, και, γιατί όχι, την παραγωγή ταλέντου υψηλής εξειδίκευσης, που θα αποτελέσει φυτώριο καινοτομίας και εύρωστης επιχειρηματικότητας».

Η Alpha Bank πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη και φορέας αλλαγής

Από το βήμα του «6 th Athens Investment Forum», ο κ. Ψάλτης εξήγησε, επίσης, πώς η Alpha Bank εργάζεται συστηματικά για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, πρωταγωνιστεί στην ανάκαμψη και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως φορέας αλλαγής, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον νέο Σκοπό του Ομίλου που είναι να «Στηρίζουμε την Πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο Αύριο».

Όπως ανέφερε, «πρωταγωνιστούμε στην επιχειρηματική πίστη, διατηρώντας ηγετική θέση σε χρηματοδοτήσεις προς εξωστρεφείς τομείς. Ενδεικτικά, είμαστε πρωτοπόροι στη στήριξη του ελληνικού Τουρισμού, με χρηματοδοτήσεις Ευρώ 2,5 δισ. την τετραετία 2019-2022. Παράλληλα, μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στρέφουμε την προσοχή μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα σχετικά οικονομικά εργαλεία δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Πρωτοστατούμε στη συμβουλευτική και συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων στον τομέα της Ενέργειας, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς μόνο την τελευταία διετία έχουμε χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους Ευρώ 1 δισ. για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενσωματώσαμε πλήρως την έννοια της βιωσιμότητας στο μοντέλο λειτουργίας της Τράπεζας, στη στρατηγική, την κουλτούρα και τις καθημερινές λειτουργίες της. Με το νέο μας Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 έχουμε θέσει ως στόχο τη χορήγηση Ευρώ 3 δισ. για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις. Είμαστε η πρώτη ελληνική Τράπεζα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία Net Zero Banking Alliance των Ηνωμένων Εθνών και βέβαια προσφέρουμε συμβουλευτική υποστήριξη στους Πελάτες μας για τη δική τους μετάβαση».

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank σημείωσε ακόμα ότι «μέσα από τις χρηματοδοτήσεις μας στηρίζουμε την απασχόληση, ενώ παράλληλα υλοποιούμε ειδικά προγράμματα για την καλλιέργεια ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των συμπολιτών μας να κατανοούν βασικές οικονομικές έννοιες που θα τους επιτρέψουν να λάβουν ορθολογικές οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «η χώρα, η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν γυρίσει σελίδα» και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε τη θετική αυτή πορεία – παρά το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον – αρκεί να κινούμαστε με προσοχή, σχέδιο, διορατικότητα και προσαρμοστικότητα, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον στόχο της βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Από την πλευρά μας, στην Alpha Bank, έχουμε τις αρχές αυτές ως πυξίδα και εργαζόμαστε ομαδικά, εντατικά, με συνέπεια και στρατηγική σκέψη, ώστε να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ