Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Limit up βλέπει η αγορά για το τίμημα 9% της Alpha Bank - Το χρονοδιάγραμμα και οι μνηστήρες

Alpha Bank θα είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Eurobank που θα φύγει από τον έλεγχο του δημοσίου και θα ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έδωσε και επισήμως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα των Growth Awards, τον θεσμό που έχουν καθιερώσει η Eurobank και η Grant Thornton και επιβραβεύει τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές.

Πάντως η διάθεση του 20%, από το συνολικά 40% που κατέχει το Ταμείο στην Εθνική, δρομολογείται άμεσα καθώς η προεργασία είχε ξεκινήσει πριν προκύψει η πρόταση έκπληξη της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Αlpha Bank. Θέμα που …σχεδόν μονοπώλησε στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών της αγοράς που βρέθηκαν στο χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής.

Σχεδόν όλοι θεωρούν δεδομένο ότι η Ιταλοί θα προσφέρουν τελικά τίμημα κοντά στο 1,5 ευρώ/μετοχή δίνοντας premium της τάξης του 15% - ενδεχομένως και υψηλότερο – με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται ήδη στο 1,40 ευρώ, σχεδόν 5% υψηλότερα από το 1,33 ευρώ/μετοχή που έχει προσφέρει ήδη UniCredit.

►Διαβάστε επίσης: Alpha bank - ΤΧΣ: Εκτιμήσεις για τίμημα πάνω από 280 εκατ. ευρώ για το 9% - Στις 13 Νοεμβρίου τα... μαντάτα

Η πρόταση των Ιταλών προς το ΤΧΣ για την απόκτηση των 211.138.299 μετοχών εμπεριέχει premium 5% επί της τιμής της μετοχής της Αlpha Bank στις 20 Οκτωβρίου όταν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου «έγραψε» 1,27 ευρώ.  Ωστόσο, όπως έλεγαν στελέχη της αγοράς σε μια τέτοια διαδικασία κανένας ενδιαφερόμενος δεν «ανοίγει τα χαρτιά του» ευθείς εξαρχής και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου όταν και λήγει η διαγωνιστική διαδικασία όλα είναι ανοιχτά.

Θα υπάρξουν άλλοι διεκδικητές;

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν άλλοι διεκδικητές του 9% της Alpha Bank πέραν των Ιταλών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια έκπληξη για τη συνέχεια, αν και οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι Ιταλοί θα μείνουν μόνοι τους μέχρι το τέλος.

Αύριο η διοίκηση της Αlpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 9μήνου και το ενδιαφέρον των αναλυτών στο conference call που θα ακολουθήσει αναμένεται όπως είναι λογικό να μονοπωλήσει το ελληνοϊταλικό mega deal, το οποίο δίνει δυναμική στην πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης των άλλων δύο συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς) προσελκύοντας ενδεχομένως και άλλους στρατηγικούς (industrial) επενδυτές, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης που συντονίζει το ΤΧΣ.

Η μεταγραφή του Ανδρέα Αθανασόπουλου στον Ομιλο Olympia

Το έτερο θέμα που κυριάρχησε στα «πηγαδάκια» της εκδήλωσης των Growth Awards ήταν αυτό της μεταγραφής του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου Ανδρέα Αθανασόπουλου στον Ομιλο Olympia. Στις 2 Ιανουαρίου αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στο όμιλο και χθες έκανε ξεκάθαρο ότι οι στόχοι είναι υψηλοί  «Πηγαίνω σε έναν Όμιλο με κύκλο εργασιών άνω του ενός δισ. ευρώ. Περιμένετε και θα δείτε τι θα γίνει σε πέντε χρόνια από σήμερα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης.  

Η Olympia είναι ένας διεθνής επενδυτικός όμιλος με σημαντικό μερίδιο συμμετοχών σε πέντε βασικές επιχειρήσεις: την SUNLIGHT Group Energy Storage Systems (αποθήκευση ενέργειας), το Public Group (λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο), την SoftOne (λογισμικό ERP), την Westnet (διανομή προϊόντων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας) και την Lamda Development (ανάπτυξη, επένδυση & διαχείριση ακινήτων). Με ιδρυτή τον Πάνο Γερμανό το 1980, η εταιρία δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία και οδηγεί την ανάπτυξη και βιωσιμότητα των επενδύσεων της. Η Olympia λειτουργεί ως επενδυτικό κεφάλαιο δημιουργίας επιχειρηματικών αξιών και ως συν-επενδυτής σε συνεργασία με κορυφαίους στρατηγικούς επενδυτές και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Η εταιρία δεσμεύεται στην υιοθέτηση ισχυρών προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης και βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ