Νέα
  • ΓΔ: 1452.34 +0.37%
  • Τζίρος: 29,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δις ευρώ το 2023 με οδηγό το ΤΑΑ

Στα 1,6 δισεκ. ευρώ τοποθετεί τον πήχη για καθαρή πιστωτική επέκταση για το σύνολο του έτους η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς  έχοντας καλύψει κατά το ήμισυ τον στόχο της. Στο 9μηνο η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 830 εκατ. ευρώ (240 εκατ  ευρώ στο γ’ τρίμηνο)  με καταλύτη τη δυναμική απορρόφησης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία έχει χρηματοδοτήσει περίπου 50 επιχειρήσεις εκ των οποίων τα 2/3 μικρομεσαίες. Με βάση τα 270 εκατ. ευρώ που αφορούν το ΤΑΑ στο 9μηνο το μερίδιο της τράπεζας στις νέες εκταμιεύσεις  του μέσω του Ταμείου διαμορφώνονται άνω του 40%.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα  έχει συνάψει συμβάσεις για τη χρηματοδότηση 65 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,68 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τους πόρους του ΤΑΑ ύψους 1 δισ. ευρώ και κεφάλαια της Τράπεζας ύψους 817 εκατ . ευρώ . Το αίτημα για τη λήψη της πέμπτης δόσης επιβεβαιώνει τη δυναμική και πρωτοπόρο συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, αναφέρει η διοίκηση.

Παρουσιάζοντας στους αναλυτές ένα ακόμα τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος  Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι η ισχυρές οργανικές επιδόσεις  επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει ή και να υπερβεί τους στόχους της.

«Η Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί σημαντική αξία για τους μετόχους και αποτελεί ελκυστική ευκαιρία για τους επενδυτές» υπογράμμισε ο CEO της Πειραιώς. Τα κέρδη ανά μετοχή για το 2023 υπολογίζονται πέριξ των  0,70 ευρώ. 

Η Πειραιώς έχει ήδη πετύχει τον στόχο MREL 21,8% για το 2023 (1/1/2024) και αυτό της παρέχει μια πολύ καλή τοποθέτηση απέναντι στις απαιτήσεις και τους στόχους για το τέλος του 2025, αφού ήδη φέτος, η Τράπεζα προέβη σε έκδοση senior preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ.  Προτεραιότητά για το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι η έκδοση ομολόγου Tier II  προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο.

Η Πειραιώς εξάλλου  ενίσχυσε τον δείκτη CET1 στο 12,9% στο 9μηνο του 2023 (10,7% το 2022).

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις η τράπεζα πέτυχε ιστορικό χαμηλό στις λειτουργικές δαπάνες τις οποίες μείωσε κατά 8% σε ετήσια βάση.

To ενήμερο δανειακό χαρτοφυλάκιο των δανείων της τράπεζας Πειραιώς  αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 29,4 δισεκ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται και οι καταθέσεις (3% σε ετήσια βάση) φτάνοντας τα 58,7 δις, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% της συνολικής βάσης καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν ανοδικά και αυτό το τρίμηνο,  στα 531 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο (1,466 δισεκ. ευρώ στο 9μηνο) αυξημένα κατά 9% σε τριμηνιαία βάση  με τα στελέχη της τράπεζας να σημειώνουν ότι βρισκόμαστε στο pick. Tα καθαρά έσοδα από προμήθειες στα 140 εκατ. ευρώ (403 εκατ. ευρώ στο 9μηνο αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση)

Την ίδια στιγμή τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΝPEs) διατηρήθηκαν στα 2 δις ευρώ  μειωμένα κατά 39% ετησίως, με συνεισφορά τόσο από την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του Ομίλου, όσο και από οργανική μείωση. Ετσι, ο ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 5,5%, σημαντικά χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο 2022 (8,8%).  Στα  στεγαστικά δάνεια ο δείκτης ΝPEs διαμορφώνεται στο 4,3%, στα επιχειρηματικά στο 5,6% και στα καταναλωτικά στο 7,9%. Οι εισροές νέων ΝPEs ήταν περί τα 80 εκατ. ευρώ  εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ στεγαστικά.  

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς αυξήθηκε περαιτέρω στο εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο του 242% κυρίως λόγω των ενισχυμένων ρευστών διαθεσίμων υψηλής ποιότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 62% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης TLTRO του Ομίλου παραμένει στα €5,5 δισ., με €2,0 δισ. να λήγουν τον Δεκέμβριο 2023, και τα υπόλοιπα το 2024.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 12,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, έναντι 12,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 10,4% τον Σεπτέμβριο 2022, κυρίως λόγω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 17,4%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και από τις εποπτικές κατευθύνσεις. Σε pro forma επίπεδο για την ελάφρυνση σταθμισμένων με κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWA) από τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την επόμενη περίοδο, ο δείκτης CET1 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στο 12,9%

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ