Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη απέφυγε τους χειρότερους κινδύνους αλλά χρειάζεται εγρήγορση

Lagarde
AP Photo

H Ευρώπη απέφυγε το χειρότερο σενάριο, να υλοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους οποίους είχε προειδοποιήσει πριν από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά προειδοποίησε για τις αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μιλώντας στο έβδομο ετήσιο συνέδριο του ESRB στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που είχε επισημάνει το ESRB υλοποιήθηκαν εν μέρει, όπως ο αρνητικός αντίκτυπος του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και οι συνέπειες από την πτώση των τιμών των assets που οδήγησαν στην πρόσφατη κρίση περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και στη μεταβλητότητα στις τιμές κρατικών ομολόγων της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, είπε, ορισμένοι κίνδυνοι που είχαν αναφερθεί, όπως για τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «η λίστα με τα ευάλωτα σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημά μας παραμένει μεγάλη» και ότι τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών της ΕΕ μπορεί να χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους, εφόσον παραστεί ανάγκη για πωλήσεις assets από τις τράπεζες.

«Εως τώρα, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα απέφυγε το χειρότερο σενάριο να υλοποιηθούν ταυτόχρονα σοβαροί συστημικοί κίνδυνοι, αλλά οι υπεύθυνοι για την πολιτική πρέπει να λειτουργούν προληπτικά και να είναι σε εγρήγορση για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, αν και όταν αυτοί εμφανιστούν», σημείωσε, προσθέτοντας: «Όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν, μην αφήνετε τίποτα για αύριο που μπορεί να γίνει σήμερα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ