Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Απειλεί με πρόστιμα 20 τράπεζες για ανεπαρκή διαχείριση του κλιματικού κινδύνου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε επιστολές σε περίπου 20 τράπεζες, προειδοποιώντας ότι θα επιβάλει πρόστιμα αν δεν καλύψουν τις ελλείψεις τους στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, με τις επιστολές που εστάλησαν αυτόν τον μήνα και τον περασμένο, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες ξεχωριστές προθεσμίες, όπως έως το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντόπισε.

Η επιβολή προστίμων σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της αντίδρασης από την πλευρά της ΕΚΤ καθώς εξαντλείται η υπομονή της με τις τράπεζες που χρονοτριβούν να προσαρμοσθούν στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στο ενεργητικό τους ή για τον κίνδυνο να κλείσουν επιχειρήσεις – πελάτες τους με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, είχε αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή η επιβολή προστίμων για τις τράπεζες που δεν συμμορφώνονται παρά τη αύξηση των κεφαλαίων τους.  

Εντείνεται η πίεση για τον κλιματικό κίνδυνο

Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη  ότι οι Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνουν την πίεση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να βελτιώσει τον χειρισμό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων (ESG). Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ανακοίνωσε την αναθεώρηση του πλαισίου που καθορίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε επίπεδο κλάδου για την καλύτερη ενσωμάτωση των κινδύνων ESG.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της, διαθέτει μία σειρά από μέσα για να εξαναγκάσει τις τράπεζες να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της, μεταξύ των οποίων την επιβολή προστίμων που φτάνουν έως το 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων τους για κάθε ημέρα που συνεχίζεται μια παράβαση και για μία μέγιστη περίοδο έξι μηνών.

Η σοβαρότητα των ελλείψεων που έχει διαπιστώσει η ΕΚΤ ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα και είναι απίθανο να υποστούν όλες κυρώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανκ Ελντερσον δήλωσε σε ομιλία του αυτόν τον μήνα ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν συμμορφωθεί με την ενδιάμεση προθεσμία που είχε οριστεί για φέτος τον Μάρτιο.

Ο Ελντερσον ανέφερε ως παράδειγμα τράπεζες που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει μία επαρκή αξιολόγηση των επιπτώσεων των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ