Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ντε Γκίντος: Οι τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων καθώς η ΕΚΤ θα μειώσει τη ρευστότητά τους

Πηγή: AP

Πεπεισμένος ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αυξήσουν, νωρίτερα ή αργότερα, τα επιτόκια καταθέσεων, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την άφθονη ρευστότητα των τραπεζών.

Σε συνέντευξη που έδωσε στις εφημερίδες De Standaard και La Libre, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι οι αυξήσεις στο κόστος χρήματος της ΕΚΤ – που οδήγησαν το επιτόκιο καταθέσεων που πληρώνει η ίδια στις τράπεζες στο 4% - θα πρέπει να αντανακλώνται και στα επιτόκια που πληρώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους και όχι μόνο στα επιτόκια των δανείων, όπως έχει συμβεί κατά βάση έως σήμερα.

Πρέπει να αυξάνονται όλα τα επιτόκια

«Αυτό είναι μέρος του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, επειδή, αν οι καταθέσεις γίνουν πιο ελκυστικές οι καταναλωτές θα δαπανούν λιγότερα χρήματα, περιορίζοντας τη ζήτηση, κάτι που έχουμε ως στόχο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», διευκρίνισε.

Οι τράπεζες, πρόσθεσε, καθυστερούν να μετακυλίσουν τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ στους αποταμιευτές, επειδή έχουν ακόμη άφθονη ρευστότητα. «Παίρνουμε όμως και μέτρα για να περιορίσουμε την υπερβάλλουσα ρευστότητα, έτσι ώστε τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων θα γίνουν πραγματικότητα, νωρίτερα ή αργότερα», τόνισε.

Ο ντε Γκίντος είπε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς ορισμένα τραπεζικά συστήματα τα έχουν αυξήσει ταχύτερα από άλλα, όπως το ισπανικό, που καθυστερούν.

Θα παραμείνει μηδενικό το επιτόκιο για τα υποχρεωτικά διαθέσιμα

Αναφερόμενος στα κέρδη που έχουν οι τράπεζες από τις καταθέσεις της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους στην ΕΚΤ με υψηλό επιτόκιο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι το επίπεδο ρευστότητας των τραπεζών μειώνεται και έτσι θα μειωθούν και τα έσοδα αυτά των τραπεζών. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ΕΚΤ έχει μηδενίσει το επιτόκιο για τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών στην ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών επιθυμούν την αύξηση των διαθεσίμων αυτών,  τα οποία σήμερα αντιστοιχούν στο 1% του ενεργητικού των τραπεζών.

«Καταλαβαίνω ότι η αμοιβή για τα υποχρεωτικά διαθέσιμα είναι σημαντική για κάποιες τράπεζες, αλλά η νομισματική πολιτικής δεν πρέπει να καθοδηγείται από την οικονομική θέση των τραπεζών ή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Στόχος είναι η επάνοδος του πληθωρισμού στον στόχο μας», πρόσθεσε.

Βραχυπρόθεσμα τα τραπεζικά κέρδη

Ο ντε Γκίντος παραδέχθηκε ότι η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε έντονα λόγω της διεύρυνσης των περιθωρίων επιτοκίου, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους να εκτινάσσεται περίπου στο 10% από 4% το 2019. Χαρακτήρισε, ωστόσο, την αύξηση αυτή κάτι σαν ψευδαίσθηση, με την έννοια ότι πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη εξέλιξη.

Μακροπρόθεσμα, σημείωσε, τα κέρδη θα μειωθούν ξανά για τους εξής λόγους:

  • Η επιβράδυνση της οικονομίας θα οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων και στη μείωση της ποιότητας ενεργητικού
  •  Οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις, κάτι που έχει ήδη συμβεί για τις προθεσμιακές
  • Τα ομόλογα που εκδίδουν οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο.
  • Η ζήτηση πιστώσεων μειώνεται.

Οι αγορές, πρόσθεσε ο ντε Γκίντος, είναι ήδη πεπεισμένες για τη μείωση των τραπεζικών κερδών, όπως φαίνεται από τις αποτιμήσεις των μετοχών τους.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ