Νέα
  • ΓΔ: 1415.31 -0.28%
  • Τζίρος: 53,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Επιστημονική φαντασία η μείωση επιτοκίων το α' τρίμηνο του 2024

Kazimir

Επιστημονική φαντασία χαρακτήρισε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, Πέτερ Κάζιμιρ, τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Κάζιμιρ σημείωσε ότι συμφωνεί με την Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, πως «τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στηρίζουν την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον σύσφιξη». «Ωστόσο», πρόσθεσε, η προσδοκία μίας μείωσης στο πρώτο τρίμηνο είναι επιστημονική φαντασία».

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάρτιν Κάζακς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι πιθανόν δεν θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά σημείωσε ότι, αν αλλάξουν οι οικονομικές προοπτικές, «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια μπορεί να αλλάξουν».

Την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2024 τα επιτόκια μετά τη μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2,4% τον Νοέμβριο.

Αναμένουν έξι μειώσεις επιτοκίων, συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαία μονάδα) το επόμενο έτος, θεωρώντας πολύ πιθανό η πρώτη μείωση να γίνει τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ