Νέα
  • ΓΔ: 1459.77 +0.51%
  • Τζίρος: 63,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αlpha Bank: Ερχεται μέρισμα 20% - Εξωστρέφεια μέσω Κύπρου και UniCredit

«Κλείδωσε» η διανομή μερίσματος για την Alpha Bank και τον Απρίλιο του 2024 θα δοθεί και επισήμως και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η τελική έγκριση του SSM για την ανταμοιβή των μετόχων που θα ανέλθει σύμφωνα με πληροφοριες στο 20% των κερδών του 2023 αλλά και με επαναγορά μετοχών.

Οι δηλώσεις Ψάλτη

Το μέρισμα είναι επόμενος μεγάλος στόχος για την τράπεζα και βάσει των δεικτών και των οικονομικών αποτελεσμάτων « είμαστε πεπεισμένοι θα δώσουμε ξανά μέρισμα. Εχουμε συμφωνήσει για το ύψος του με του SSM και ήδη το έχουμε πάρει τα αποτελέσματα μας και θα περιμένουμε όπως και οι άλλες τράπεζες το τυπικό ‘’ok’’ τον Απρίλιο. Εχοντας πετύχει αυτόν τον στόχο και την έξοδο του ΤΧΣ έχουμε πλέον γυρίσει σελίδα και με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση θα πάμε την Alpha Bank εκεί που την θέλουν οι πελάτες μας» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

 Και υπενθύμισε ότι από το 1949 μέχρι το 2008, όταν οι τράπεζες έλαβαν κρατική βοήθεια, η Alpha Bank ήταν η μοναδική εισηγμένη που έδινε κάθε χρόνο μέρισμα τους μετόχους της.

Ο μεγάλος στόχος της Alpha Bank

Φυσικά, ο μεγάλος στόχος για την Alpha Bank, όπως και για άλλες τράπεζες, ήταν πάντα να γίνει ξανά ιδιωτική τράπεζα και «να φύγει αυτή η ‘’σιδερένια μπάλα’’ από το πόδι μας και να ξαναγίνουμε μια κανονική τράπεζα που λαμβάνει αποφάσεις όπως κάθε ιδιωτικός φορέας χωρίς ενδιάμεσα φίλτρα που δημιουργούν στρεβλώσεις» όπως είπε ο Bασίλης Ψάλτης, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι του ΤΧΣ προσπαθούσαν πάντα να μην δημιουργούν προσκόμματα σε επιχειρηματικές αποφάσεις. Ετσι ο στόχος αποχώρησης του ΤΧΣ από την τράπεζα επετεύχθη με την είσοδο της UniCredit.

«Αυτό το επιτύχαμε παράλληλα με μια άλλη μεγάλη κίνηση που θέλαμε να κάνουμε: να βρούμε ένα τρόπο να δώσουμε στους πελάτες μας ένα παράθυρο στον κόσμο. Γιατί κακά τα ψέματα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μείνει 10 χρόνια πίσω από όλη αυτή την κρίση και κάπου έχει χάσει την επαφή με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις» όπως τόνισε ο Βασίλης Ψάλτης.

Νέο παράθυρο

Όπως εξήγησε ο CEO της Αlpha Bank η συνεργασία με τη Unicredit επιτρέπει στη ελληνική τράπεζα να «ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο» για τους πελάτες της.«Πλέον έχουμε και εμείς αυτό το γκρουπ των μετόχων (Unicredit, Reggeborgh) που μας βοηθάει να έχουμε τη αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε και τα επόμενα βήματα το 2024» που θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα άλλα όχι εύκολη χρονιά γιατί στο διεθνές περιβάλλον πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα εξελιχθούν με βάση το βασικό σενάριο.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχουμε μπροστά μας πιστεύουμε, όπως είπε ο Β.Ψάλτης, ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μια όαση και αυτό το λένε όλοι οι ξένοι με τους οποίους συνομιλούμε, πελάτες και  επενδυτές και αυτό  αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο ώστε να αποδώσει το μέγιστο

«Εμείς πλέον εκεί που είχαμε μια ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία  επικεντρωνόμαστε στο ελληνόφωνο χώρο και δεν είμαστε πια σε κάποια  χώρα που δεν είναι στο ευρώ και αυτό είχε διάφορα θέματα. «Η Ρουμανία είναι μια χώρα που λατρεύουμε μεγάλες δυνατότητες αλλά απαιτεί και μεγάλο μέγεθος. Είχαμε στη Ρουμανία επενδεδυμένα 450 εκατ. κεφάλαιο και με τη Unicredit θα έχουμε 2,45 δις ευρώ το 2025 για να έχουμε μια τάξη μεγέθους των κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.»

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Τα σχέδια εξωστρέφειας για το 2024 - Πού επενδύουν οι BIG4 εκτός συνόρων

Το επίκεντρο σε Ελλάδα και Κύπρο

Στόχος της Αlpha Bank όπως εξήγησε ο CEO είναι η επικέντρωση επικεντρωθούμε σε Ελλάδα και Κύπρο- μέσω της 100% θυγατρικής της - και να συνδεθεί  και με τα υπόλοιπα περιβάλλοντα στα οποία λειτουργούνε οι πελάτες της – είτε είναι προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με τη βοήθεια της Unicredit, είτε για να δώσει βήμα σε επιχειρήσεις από τη Mέση Aνατολή ώστε να επενδύσουν μέσω Ελλάδας και Κύπρου προς την Eυρώπη.

«Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που νομίζουμε ότι είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα και όπως διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι το σενάριο για το μέλλον και θέλουμε η Αlpha να είναι πρωταγωνιστής».

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: «Στρώνεται το χαλί» για την αποεπένδυση και τη διανομή μερίσματος

Οι δηλώσεις Ράπανου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αplha Bank Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι παρά τις αντιξοότητες των προηγούμενων ετών που ακολούθησαν την μακροχρόνια κρίση της ελληνικής οικονομίας (πανδημία, πόλεμοι σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, υψηλός πληθωρισμός, κλιματική κρίση)  η Alpha Bank μπόρεσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της  και να προσαρμόσει την εταιρική της διακυβέρνηση στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Η επιτυχία και ο φιλόδοξος στόχος της Alpha Bank,

«Σε αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί μια μεγάλη επιτυχία της Alpha Bank, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την ίδια, αλλά συνολικά για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας. Η στρατηγική συμφωνία με την UniCredit φέρνει την Τράπεζα σε τροχιά ισχυροποίησης της θέσης της τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Alpha Bank και την Ελληνική οικονομία.» τόνισε ο Β.Ράπανος.

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει θέσει έναν ακόμα φιλόδοξο στόχο: σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τράπεζες στο θέμα της εξυπηρέτησης και της προσβασιμότητας με σύγχρονο  τρόπο.  Όπως παραδέχθηκε ο Βασίλης Ψάλτης μέχρι το 2017 η τράπεζα, πρακτικά δεν επένδυε σε τεχνολογία κάτι που ξεκίνησε να κάνει εντατικά «με έναν έξυπνο τρόπο ώστε να αλλάξουμε το μοντέλο μας, για να μπορούμε να αλλάζουμε προς τα εκεί που θέλουν οι πελάτες μας, που είναι πολλοί και πιο απαιτητικοί.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ