Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτο ραντεβού της Claudia Buch (SSM) με τους Έλληνες τραπεζίτες - Το comeback στη κανονικότητα και το μαξιλάρι του RRF

Την πρώτη συνάντηση με την νέα επικεφαλής του SSM Claudia Buch θα έχουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών που θα εκπροσωπηθεί  από τον πρόεδρο Γκίκα Χαρδούβελη και την γενική διευθύντρια Χαρούλα Απαλαγάκη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής Π. Μυλωνάς, της Eurobank Φ. Καραβίας, της Alpha Bank Β.Ψάλτης, της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου και της Attica Bank Ελ. Βρεττού. Μαζί με την Claudia Buch θα βρεθεί στην Αθήνα και ο πρόεδρος  του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγιάνσης (SRB) Dominique Laboureix

Η συνάντηση γίνεται σε μια περίοδο προκλήσεων αλλά και διεθνών αβεβαιότητων με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και να παρουσιάζουν επιδόσεις που σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν αυτές ευρωπαϊκών τραπεζών, ωθούμενες και από το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας και ο δείκτης σταθερής χρηματοδότησης αυξάνονται και παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους δείκτες των τραπεζών της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσηςΚόκκινα δάνεια: Κλειδώνει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός - 27,55 δισ. ευρώ προς ρύθμιση

Η επιστροφή στη κανονικότητα

Το 2024 όπως όλα δείχνουν θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα με το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ να «τρέχει» και ορόσημο τη διανομή μερίσματος με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) αλλά και το Single Resolution Board (SRB) να έχουν ήδη δώσει  "θετικό" πρώτο σήμα για την έγκριση της μερισματικής πολιτικής.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέσο όρο μερισματικής απόδοσης μεταξύ 15% - 20% στο τραπέζι είναι και επαναγορά μετοχών με τους οίκους να κάνουν λόγο για αυξημένα κεφαλαία που θα αξιοποιηθούν για τον λόγο αυτό. Εκτιμάται ότι θα καταγραφούν 250-300 μονάδες βάσης πλεονάζοντος κεφαλαίου σε σχέση με τους στόχους CET1 το 2025.

Τα έσοδα από τόκους αποτελούν θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων που αναμένεται εντός της χρονιάς –με ήπιους ρυθμούς όπως εκτιμάται – αλλά και την ενίσχυση του κόστους των κόστους καταθέσεων  (στο 15% έναντι 20% στην υπόλοιπη Ευρώπη) εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αυξημένα και το 2024.

Διαβάστε επίσηςΤράπεζα Πειραιώς: Ποδαρικό στις αγορες με νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου Τier 2 - Οι στόχοι των MRΕL

Μαξιλάρι το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομβικής σημασίας βέβαια είναι η πορεία της πιστωτικής επέκτασης που παρά τις πολύ μεγάλες αποπληρωμές των προηγούμενων μηνών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3 δις ευρώ το 2023, υποστηριζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων.  Σημειώνεται ότι στο ΤΑΑ έχουν υπαχθεί 228 επενδυτικά έργα προϋπολογισμού 8 δις ευρώ εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ καλύπτονται από τις τράπεζες.

Την επιστροφή στην κανονικότητα θα σηματοδοτήσει και η επίτευξη του στόχου για δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο πέριξ του 3% με τα νέα προβληματικά δάνεια μην προκαλούν προβληματισμό στις τράπεζες καθώς διαμορφώνονται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το  ποσοστό των δανείων στο Στάδιο 2 (stage 2) – κατηγορία στην οποία εντάσσονται τα δάνεια που έχουν αυξημένους κινδύνους να κοκκινίσουν -  επί του συνόλου των δανείων διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 σε 9,6%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022 (10,7%). Επιπρόσθετα το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων με καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών επί του συνόλου των δανείων μειώθηκε σε 2,3% το Σεπτέμβριο του 2023 από 3,2% το Δεκέμβριο του 22.

Σε κάθε περίπτωση το οδυνηρό παρελθόν της κρίσης και ο επόπτης απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και στενή παρακολούθηση των δανειακών χαρτοφυλακίων όλων των κατηγοριών σε ένα περιβάλλον αβεβαιοτήτων και υψηλών επιτοκίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ