Νέα
  • ΓΔ: 1463.05 +0.36%
  • Τζίρος: 63,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκόπινατ (ΔΝΤ): Βλέπει στο β' εξάμηνο τις μειώσεις επιτοκίων - Τι είπε για τον πληθωρισμό

Gita Gopinath
AP Photo

Οι προσδοκίες των αγορών για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων φέτος από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι κάπως πρόωρες, δήλωσε η πρώτη αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρίτα Γκόπινατ, προσδιορίζοντας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για το δεύτερο εξάμηνο τις όποιες μειώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος συμφώνησε με την Γκόπινατ ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και ότι η επόμενη αλλαγή στα επιτόκια θα αφορά στη μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Γκόπινατ είπε ότι, παρά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων την τελευταία διετία, η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Διαβάστε επίσης: Χόλτσμαν: (ΕΚΤ): Επιμένει ότι τα επιτόκια μπορεί να μη μειωθούν το 2024

Πιθανότερο το σενάριο ομαλής προσγείωσης της οικονομίας

«Οι αγορές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια πολύ επιθετικά – θεωρώ ότι είναι λίγο πρόωρο για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα… Θα πρέπει να αναμένεται μία μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε τώρα, περιμένουμε ότι αυτό είναι πιθανότερο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημείωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ.  Η τοποθέτησή της συνάδει με αυτές των κεντρικών τραπεζιτών που δεν συμμερίζονται τις προσδοκίες των επενδυτών για επιθετικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού.

Η Γκόπινατ πρόσθεσε ότι οι οικονομίες αντέχουν παρά τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και ότι είναι λιγότερο πιθανή μία βαθιά ύφεση.

«Εχουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ισχυρότερους ισολογισμούς και βλέπουμε να υπάρχουν επιπτώσεις (από τα υψηλά επιτόκια) αλλά και ανθεκτικότητα. Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό… Αισθανόμαστε όπως στο σενάριο της ομαλής προσγείωσης – η πιθανότητά του έχει αυξηθεί αρκετά, επειδή ο πληθωρισμός μειώθηκε χωρίς να απαιτηθεί μεγάλη απώλεια στην οικονομική δραστηριότητα», είπε .

Πιο μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, τα βασικά επιτόκια θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα σε σχέση με την περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός τείνει προς το 2%

Βιλερουά ντε Γκαλό: Κοντά στο 2% το μέσο βασικό επιτόκιο στο μέλλον

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός, περιλαμβανομένης της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Πρόσθεσε ότι το «νέο κανονικό» επίπεδο επιτοκίων της ΕΚΤ μπορεί να είναι το 2% κατά μέσο όρο στη διάρκεια του κύκλου.

Ο Βιλερουά δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια. «Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη (κατά του πληθωρισμού), συμφωνώ πλήρως με την Γκίτα ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη… Τα επιτόκια δεν αναμένεται να αυξηθούν και, αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις – κοιτώντας στη Μέση Ανατολή – η επόμενη κίνησή μας θα είναι μία μείωση, πιθανότατα φέτος», σημείωσε.

Συμφώνησε επίσης με την Γκόπινατ για τις προοπτικές της οικονομίας. «Αυτό που μπορούμε να δούμε και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα είναι κάτι σαν ομαλή προσγείωση», είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ