Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Γιάννης Κωστόπουλος: Ποιος ήταν ο εμβληματικός τραπεζίτης

Γιάννης Κωστόπουλος / Πηγή: Intime
Γιάννης Κωστόπουλος / Πηγή: Intime

«Με λογισμό και μ’ όνειρο». Με αυτές τις πέντε όλες και όλες λέξεις παρμένες από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού περιέγραψε ο Γιάννης Κωστόπουλος το όραμα του και την πορεία της Alpha Bank κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας το 1987. Μία πορεία, που μετρά ήδη περισσότερα από 140 χρόνια με τον Γιάννη Κωστόπουλο να αποτελεί το σημείο αναφοράς του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ως ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών.

Η αφετηρία της λαμπρής διαδρομής της οικογένειας Κωστόπουλου στον τραπεζικό τομέα χρονολογείται στο μακρινό 1879 όταν ιδρύθηκε ο Εμπορικός Οίκος Ι.Φ. Κωστόπουλου στην Καλαμάτα. Ο Ιωάννης Φ. Κωστοπούλος, παππούς του εκλιπόντα τραπεζίτη, γεννήθηκε το 1856 στη Σπερχογεία της Μεσσηνίας και με συγγενική υποστήριξη κατάφερε να αναδειχθεί σε σημαντικό έμπορο της περιοχής.

Η αλλαγή του αιώνα συμπίπτει με την ανάπτυξη τραπεζικών δραστηριοτήτων από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, ο οποίος το 1916, ορμώμενος από την εμπορική άνθιση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αλλά και το μαζικό κύμα ίδρυσης τραπεζών την εποχή εκείνη, ιδρύει το 1916 τράπεζα με έδρα την Καλαμάτα. Το τραπεζικό εγχείρημα της οικογένειας εξελίσσεται τον Μάρτιο του 1918 με την ίδρυση της Τράπεζας Καλαμών, η οποία το 1924 μετονομάστηκε σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως και έκανε έδρα της την Αθήνα, αναπτύσσοντας περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην νότια Πελοπόννησο.

Μεσολάβησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και την χρονιά του 1947 η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως μετονομάστηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, με στόχο την ανάπτυξη εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.Τρία χρόνια αργότερα χορηγεί το πρώτο βιομηχανικό δάνειο. Φτάνοντας στην χρονιά του 1961 τα οικονομικά στοιχεία είναι τόσο καλά, που η τράπεζα παρέχει πρόσθετη αμοιβή από αυτή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στους εργαζομένους. Το 1962 η οικογένεια Κωστόπουλου διατηρεί το 46% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το 11% έχει η Εθνική Τράπεζα, ακόμη 11% ο Βασίλης Κοντολέων, 10% ο Δημήτριος Ζωγράφος, 7% ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, και διάφοροι άλλοι μέτοχοι 7%.

Το 1967 το καταστατικό της τράπεζας τροποποιείται και αυξάνεται ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου από εννέα σε έντεκα. Δύο χρόνια αργότερα, ο γιος του Σταύρου, Γιάννης Κωστόπουλος, αναλαμβάνει τα ηνία της αποκαλούμενης πλέον Τράπεζας Πίστεως. Την ίδια χρονιά πεθαίνει ο πατέρας του. Από το σημείο εκείνο ο Γιάννης Κωστόπουλος ξεδιπλώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαβλέποντας το νέο τοπίο, που θα δημιουργούνταν στην χώρα μετά την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ.

Ήδη από τη δεκαετία του ’70 ο Γιάννης Κωστόπουλος προχωρά στην αλλαγή του ύφους των καταστημάτων, τα οποία γίνονται πιο φιλικά προς τον πελάτη. Λάτρης της τέχνης, επιλέγει κάθε νέο κατάστημα της τράπεζας να κοσμείται από ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη. Η απόδοση τιμής στην τέχνη θα φανεί και μερικές δεκαετίες αργότερα όταν με χρηματοδότηση του δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάζεται αρχαία ελληνική τέχνη.

Παράλληλα, διευρύνει το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που παρέχει ο τραπεζικός όμιλος, εστιάζοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία. Εισάγει πρώτος την αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή αλλά και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Η τράπεζα του ξεπερνά τους στόχους κερδοφορίας τον έναν μετά τον άλλο, διαθέτει το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο και επεκτείνεται αριθμώντας 135 καταστήματα.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος θεωρεί ότι η τεχνολογία θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στο τραπεζικό σύστημα σε μία περίοδο ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Εισάγει στην ελληνική αγορά, τα ΑΤΜ, τις χρεωστικές κάρτες, το leasing και το factoring, ενώ το 1994 η τράπεζα, που μετονομάζεται σε Alpha Πίστεως, γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέκτεινε τις εργασίες της στο εξωτερικό, ιδρύοντας θυγατρική Τράπεζα στη Ρουμανία και εξαγοράζοντας την Commercial Bank of Near East στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1999 προχωρά στην εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας και ο όμιλος, που προκύπτει ονομάζεται πλέον Alpha Bank. Ο Γιάννης Κωστόπουλος παραμένει στο τιμόνι του έως το 2014 όταν η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τού απένειμε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώνοντας μία εντυπωσιακή προσωπική αλλά και οικογενειακή διαδρομή, που ξεπέρασε τα στενά όρια του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχοντας ξεκινήσει από μία μικρή εμπορική εταιρεία στην Καλαμάτα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ