Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τράπεζες: Στα 6,5 δισ. οι συμβασιοποιήσεις δανείων από το RRF έως τον Ιούλιο - Στα 14,5 δισ. οι επενδύσεις

Τα 6,5-6,7 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τις τράπεζες στο τέλος του α’ 6μήνου του 2024. Οι συμβασιοποιήσεις αυτές αντιστοιχούν σε επενδύσεις της τάξης των 14,5 δις και το περίπου 30% αυτών θα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2024. Το αποτύπωμα τους ωστόσο στην πραγματική οικονομία αρχίζει να είναι ήδη ορατό..

Τα δάνεια του ΤΑΑ

Από τις αρχές του 2022 όταν και άρχισε να «τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2023 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν συμβασιοποιήσει δάνεια του ΤΑΑ που ξεπερνούν τα 4 δις  ευρώ και θα υποστηρίξουν επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 9 δις ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η κινητοποίηση των τραπεζών ώστε να ανταποκριθούν στην πρόκληση για μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ήταν πρωτοφανής και αποτελεί βασικό κεφαλαίο στα αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας καθώς κινητοποιεί επενδύσεις, απαραίτητες για την κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 δις ευρώ που δημιουργήθηκε την περίοδο της κρίσης. 

Επιπρόσθετα, ΤΑΑ υποστήριξε και θα συνεχίζει να υποστηρίζει την πιστωτική επέκταση, μετά από ένα κύμα πρόωρων αποπληρωμών (κυρίως το α’ 6μηνο του 2023) και μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια λόγω υψηλών επιτοκίων. Αν και όπως αναφέρουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς τα επενδυτικά σχέδια των καλών, όχι απαραίτητα «μεγάλων» πελατών τους δεν αναβλήθηκαν. Στον ξενοδοχειακό κλάδο για παράδειγμα οι καλοί πελάτες δανείζονται με spread 1,5-1,8 από 1,8-2,4 πριν από 18 μήνες και την ίδια στιγμή ξενοδοχεία του εξωτερικού δανείζονται με spread 2%-3%. Σε κάθε περίπτωση το ΤΑΑ αποτελεί κινητήριο μοχλό για τις επενδύσεις καθώς το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται κάτω από 2%.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Επισπεύδεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ - Το σενάριο για το placement

Η Eurobank

Η Eurobank που έλαβε την περασμένη εβδομάδα  την έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του ΤΑΑ ύψους 300 εκατ. και η τράπεζα Πειραιώς  που θα υποβάλει αίτημα για την 6η δόση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, έχουν σκήπτρα σε ότι αφορά τις συμβασιοποίησεις και εκτιμάται ότι το επόμενο 3μήνο ζητήσουν και την 7η δόση.

Η Eurobank με την 6η δόση και σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη του Προγράμματος διαχειρίζεται, ήδη, €1,6 δισ. μέσω του ΤΑΑ, χρηματοδοτεί επενδύσεις επιχειρήσεων, όλων των μεγεθών και αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια». Συμμετέχει στη χρηματοδότηση 69 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 4,92 δισ. ευρω στη χώρα, αξιοποιώντας πόρους 1,2 δισ. ευρω μέσω του ΤΑΑ και €860,32 εκατ. μέσω δανείων που χορήγησε παράλληλα για αυτά τα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα.  Εκτιμάται ότι τους επόμενους 6-7 μήνες θα έχει προχωρήσει στη συμβασιοποιήση επιπλέον 700 εκατ. του ΤΑΑ (RRF).

Διαβάστε επίσης: Η εξωστρεφής Eurobank: Οι business σε Κύπρο, Ινδία, Ντουμπάι, Ισραήλ - Από το εξωτερικό το 40% των κερδών

Τι θα κάνει η Πειραιώς

Η Πειραιώς από την πλευρά της έχει σήμερα 75 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δις. ευρώ, με δάνεια RRF 1,3 δις ευρώ και δάνεια από την ίδια την τράπεζα 920 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 350 εκατ. ευρώ και 255 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με αποτέλεσμα η Πειραιώς να έχει την πρωτιά στην εκταμιεύσεις, κάτι που επιβεβαιώνει την ωριμότητα των χρηματοδότησεων και την ουσιαστική απόδοση των δανειακών κεφαλαίων του RRF στην πραγματική οικονομία.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια ΤΑΑ και συγχρηματοδότησης εκταμιεύονται παράλληλα και ανάλογα με τον είδος της επένδυσης η εκταμίευση εφάπαξ και τμηματικά. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η οριστική έγκριση για την ένταξη ενός επενδυτικού σχεδίου στο ΤΑΑ δεν εξαρτάται μόνο από τον επενδυτή και την τράπεζα αλλά και από ανεξάρτητο αξιολογητή που θα κάνει έλεγχο επιλεξιμότητας και θα υποβάλλει έκθεση αξιολόγησης στην τράπεζα.

Η τράπεζα με τη σειρά της είτε θα επιβεβαιώσει την αρχική της έγκριση είτε θα ζητήσει ζητά από την επιχείρηση πρόσθετα δικαιολογητικά ή/και διευκρινήσεις και για τυχόν τροποποιήσεις του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία αξιολόγησης εκ νέου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ