Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Πρεμιέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων με Πειραιώς - Αισιοδοξία για το placement

Την εκκίνηση και τυπικά της διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023, την προσεχή Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, καθώς αμέσως μετά ο σύμβουλος διάθεσης του Ταμείου (Βank οf America) θα καταθέσει την εισήγηση ώστε να μπούμε στην τελική ευθείας για το placement που θα «τρέξει» τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. 

Στις 7 Μαρτίου ανακοινώνουν τα δικά τους αποτελέσματα οι δύο πλήρως ιδιωτικοποιημένες τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank ενώ η Εθνική, με τον «αέρα» του πολύ επιτυχημένου placement του 22% και με νέα εταιρική ταυτότητα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το οικονομικό της ημερολόγιο, αλλά εκτιμάται ότι κύκλος των ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα κλείσει μέχρι τις 10 Μαρτίου. 

Περί τα 4 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Με τα αποτελέσματα του 2023 να έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι κάτι περισσότερο από θετικά, βάσει και των ισχυρών επιδόσεων του 9μηνου, με τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν πέριξ των 4 δισ. ευρώ με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι παρά τη μείωση των επιτοκίων τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν ισχυρά και το 2024 καθώς αναμένουν ισχυρότερη πιστωτική επέκταση φέτος. Και φυσικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιμένουν το «πράσινο φως» του SSM για τη διανομή μερισμάτων (κέρδη 2023), μετά από 15 και πλέον χρόνια. 

►Διαβάστε επίσης: Μεγάλου: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα το 2024

Το ενδιαφέρον αναλυτών που θα συμμετάσχουν στα καθιερωμένα conference calls θα επικεντρωθούν στην στρατηγική της επόμενης τριετίας καθώς η απόδεσμευση τους πλήρως ή μερικώς από το ΤΧΣ σηματοδοτεί όχι μόνο την επιστροφή τους στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα αλλά και την έξοδο τους από ένα «κοινό» πλαίσιο στο οποίο βρέθηκαν λόγω της κρίσης. Πλέον η κάθε τράπεζα διαμορφώνει τη δική της αναπτυξιακή ατζέντα, εντός ενός θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος για την Ελλάδα, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αβεβαιότητες αλλά και οι κοινές προκλήσεις: διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας και βελτίωση των κεφαλαιακών τους δεικτών, πιστωτική επέκταση, ενσωμάτωση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στο μοντέλο λειτουργίας τους αλλά και η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. 

Τα... μάτια στην Πειραιώς λόγω placement

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην τράπεζα Πειραιώς όχι γιατί είναι η πρώτη που θα ανακοινώσει αποτελέσματα αλλά λόγω του placement με τα μηνύματα από την επενδυτική αγορά να είναι παγιωμένα θετικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται συνολικά στα ραντάρ των επενδυτών, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Ετσι, το placement αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αναλυτών, σε συνδυασμό με το νέο business plan για την τριετία 2024-2026 που θα παρουσιάσει η διοικητική ομάδα της Πειραιώς υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Ερχεται ο ESG Τειρεσίας για να ξεκλειδώσει «πράσινα» δάνεια

Σε σχέση με το placement υπάρχει ακόμα η «εκκρεμότητα» που αφορά το ποσοστό διάθεσης. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το αν θα διατεθεί και το 27% που κατέχει το ΤΧΣ ή μέρος αυτού ώστε το δημόσιο να διατηρήσει ένα ποσοστό που θα διαθέσει αργότερα. Αλλωστε μια τέτοια απόφαση τυπικά δεν μπορεί να ληφθεί πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την εισήγηση που κάνει βάσει αυτών η Bank of America ως σύμβουλος του ΤΧΣ. 

Πάντως παρά την …εκκρεμότητα, οι επαφές που είχε η διοίκηση της Πειραιώς στο προηγούμενο διάστημα με 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτική κοινότητας  σε Λονδίνο, Παρίσι και κυρίως σε Νέα Υόρκη (συνέδριο JP Morgan) έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ