Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η μείωση των επιτοκίων δεν πρέπει να γίνει βιαστικά

Lagarde, 14-12-2024

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε σήμερα τη θέση της ότι η μείωση των επιτοκίων δεν πρέπει να γίνει βιαστικά καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ακράδαντες ενδείξεις πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2%.

Ενώ ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί σταδιακά το 2024, είπε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κίνδυνοι παραμένουν και οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική χρειάζονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου για τις τιμές.

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι να πάρουμε μια βιαστική απόφαση και να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται ξανά και να χρειαστεί να λάβουμε περισσότερα μέτρα… Δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να υπάρχει το αναγκαίο επίπεδο εμπιστοσύνης πως θα πετύχουμε και θα διατηρήσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εμφανίζονται διχασμένα μεταξύ του να γίνει η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία τους έχει υποστηρίξει δημοσίως το δεύτερο, θέλοντας να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην Ευρωζώνη.

Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν τα μικρά κέρδη τους μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν σε χαμηλό μιας εβδομάδας, στο 2,30%, ενώ οι αγορές χρήματος αύξησαν τα στοιχήματα σχετικά με το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων, προεξοφλώντας τώρα πέντε μειώσεις μέσα στο 2024, κατά  ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας η κάθε μία, με την πρώτη να σημειώνεται τον Ιούνιο.

Σημαντικός παράγοντας οι μισθολογικές αυξήσεις

Η Λαγκάρντ είπε για τις αυξήσεις των μισθών ότι αποτελούν έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα. Ενώ, όμως, οι εμπροσθοβαρείς δείκτες μισθών της ΕΚΤ συνεχίζουν να σηματοδοτούν ισχυρές πιέσεις, οι συμφωνίες το τελευταίο τρίμηνο του 2023 δείχνουν κάποια σταθεροποίηση, είπε.

«Οι μισθολογικές πιέσεις για το 2024 εξαρτώνται ιδιαίτερα από την έκβαση των εν εξελίξει ή επερχόμενων κατά τους επόμενους μήνες γύρων διαπραγματεύσεων που επηρεάζουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων της Ευρωζώνης, δήλωσε.

Η συμβολή των εταιρικών κερδών στον πληθωρισμό συνέχισε να μειώνεται, είπε, σημειώνοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις αντισταθμίζονται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Δηλώσεις Σνάμπελ και Νάγκελ

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, προειδοποίησε πρόσφατα κατά της μείωσης του κόστους δανεισμού πολύ σύντομα, αναφέροντας ως παράγοντες κινδύνου για τις τιμές τον επίμονο πληθωρισμό όσον αφορά τις τιμές των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, τις χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χθες, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η ιστορία δείχνει πως είναι χειρότερο να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά.

Δεν υπάρχει σπουδή για τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Ισπανό κεντρικό τραπεζίτη, Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, ο οποίος δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη ότι «υπάρχει ακόμη κάποιο χρονικό περιθώριο για αυτό».

Πολλοί βλέπουν ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μία μεγάλη καθυστέρηση στη μείωση του κόστους δανεισμού, φοβούμενοι μήπως επιδεινωθεί περαιτέρω η χειμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης και ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί κάτω και από τον στόχο του 2%. Ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Πολλοί βλέπουν τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα από ό,τι  προβλέπει σήμερα η ΕΚΤ, με τον γενικό δείκτη να έχει κάνει βουτιά το 2023.

«Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων - μειώνεται σταδιακά, αλλά ο πληθωρισμός υπηρεσιών δείχνει πιο επίμονος», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ