Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο φως» από BofA για αποεπένδυση του ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε η Βank of America, σύμβουλος του Ταμείου, καθώς διαπιστώνει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να προχωρήσει τώρα η διαδικασία. Η έναρξη της συναλλαγής και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, με την Δευτέρα 4 Μαρτίου να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Η σχετική εισήγηση κατατέθηκε, χθες βράδυ και ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η Πειραιώς, με τους ξένους οίκους να βάζουν θετικό πρόσημο. Κι αυτο οφείλεται στο ότι η ελληνική τράπεζα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να «γυρίσει το παιχνίδι» και κυρίως να δημιουργήσει ισχυρές βάσεις για να πετύχει τους νέους στόχους του business plan για την τριετία 2024-2026, που μεταξύ άλλων προβλέπουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, διανομή μερίσματος το 2025 και το 2026 στο 50%, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη €800 εκατ. το 2023 και πλώρη προς το 1 δισ. - Στο 3,5% ο δείκτης NPE

Η τιμή – στόχος για τη μετοχή της Πειραιώς τοποθετείται πλεον στη ζώνη των 5 ευρώ (4,15- 5,3 ευρώ) με τους οίκους να βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν τη μεγάλη ζήτηση ωστόσο το ζητούμενο για την τράπεζα αλλά και το δημόσιο είναι η είσοδος μακροχρόνιων επενδυτών που θα υποστηρίξουν το αναπτυξιακό αφήγημα της τράπεζας.

Τα δύο σενάρια για το ποσοστό διάθεσης

Το ΤΧΣ θα λάβει τις επόμενες αποφάσεις τους όταν λάβει τη δεύτερη εισήγηση του συμβούλου, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η οποία θα αφορά τον τρόπο διάθεσης των μετοχών που  έχει «κλειδώσει» ότι θα γίνει κατά τα πρότυπα της Εθνικής, το εύρος τιμής και φυσικά το ποσοστό διάθεσης που εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 20% - 27%, διατηρώντας δηλαδή στο τραπέζι και τα δύο σενάρια:

  • Μερικής αποεπένδυσης με το ΤΧΣ να διατηρεί ποσοστό που θα διαθέσει αργότερα ενδεχομένως σε στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη στην περίπτωση του 9% της Alpha Bank με τη Unicredit.
  • Πλήρους αποεπένδυσης με τη διάθεση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ.

Σε ότι αφορά το εύρος της τιμής, η ανώτατη θα συμπίπτει με την τρέχουσα χρηματιστηριακή (σήμερα βρίσκεται στη ζώνη των 3,9 ευρώ) και η κατώτατη θα είναι στη ζώνη της μέσου όρου των τελευταίων μηνών. Σημειώνεται ότι το 27% της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ αποτιμάται σε περίπου 1,3 δις ευρώ (περίπου 338 εκατ. μετοχές Χ 3,93 ευρώ που ήταν το κλείσιμο της μετοχής στις 15/2)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ