Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Τα μερίσματα, η ισχυρή κερδοφορία και ο αστερίσκος του SSM για τον αναβαλλόμενο φόρο

Τις ενδεχομένως φιλόδοξες προσδοκίες των μετόχων σε ό,τι αφορά στα μερίσματα των επόμενων χρόνων θα πρέπει, μάλλον, να χαμηλώσουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ο Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) βάζει «αστερίσκο» και κινείται στην κατεύθυνση: η υψηλή κερδοφορία που θα συνεχιστεί το 2024, αλλά και τα επόμενα χρόνια, να αξιοποιηθεί για τη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC).

Κι ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ στη διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2023 (διανομή το 2024) μετά από 15 και πλέον χρόνια, σε ποσοστό από 10% - 25%, o SSM εκτός από το «πράσινο φως» που αναμένεται να δώσει, έχει διαμηνύσει ότι καλό θα είναι τα επόμενα 3-4 χρόνια οι τράπεζες να κινηθούν συνετά σε ό,τι αφορά στα μερίσματα και προς την κατεύθυνση πλήρους απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογία, αξιοποιώντας ουσιαστικά «το παράθυρο ευκαιρίας» της υψηλής κερδοφορίας (η διανομή υψηλών μερισμάτων κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση). 

Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι, κυρίως οι μακροπρόθεσμοι, που «έβαλαν πλάτη» τις δύσκολες εποχές, περιμένουν πλέον να ανταμειφθούν.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες στο συνέδριο JPMorgan: Σήμα από Νέα Υόρκη για επιστροφή στη διανομή μερισμάτων

Κόφτης SSM στα θεαματικά μερίσματα 

Εκτιμάται ότι τα μερίσματα που θα διανεμηθούν φέτος και αφορούν τα κέρδη του 2023, εφόσον βέβαια δώσει την έγκριση ο SSM (πιθανότητα τον Απρίλιο), θα είναι λίγο -  πολύ αυτά που έχουν ήδη προαναγγείλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και την επόμενη χρονιά (κέρδη 2024, διανομή 2025) οι μέτοχοι μάλλον δεν πρέπει να περιμένουν κάτι θεαματικό

Ωστόσο, επειδή ο αναβαλλόμενος φόρος διαβρώνει την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, η μείωση ή ακόμα καλύτερα η πλήρης απόσβεσή του τις ισχυροποιεί κεφαλαιακά.

Σημειώνεται ότι, ενώ το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών αντιπροσωπεύει το περίπου 10% των εποπτικών κεφαλαίων, κατά μέσο όρο στην Ελλάδα φτάνει το 60% βασικού κεφαλαιακού δείκτη CET1 συστημικών τραπεζών και ανέρχεται σε 13,16 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4172/2013, γνωστός και ως νόμος Χαρδούβελη, προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια τράπεζα εμφανίσει ζημίες σε μια οικονομική χρήση, αυτές συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις και εκδίδονται τίτλοι υπέρ του  Δημοσίου, το οποίο εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Ο νόμος τροποποιήθηκε το 2021 έτσι ώστε οι ζημιές που προκύπτουν από τιτλοποίησεις ή πωλήσεις δανείων να μπορούν να συμψηφιστούν σε βάθος 20ετίας με μελλοντικά κέρδη. 

Και μπορούν να προχωρούν σε συναλλαγές πωλήσεων και τιτλοποιήσεων και να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις. Ετσι μέχρι το 2040 και ανάλογα την κερδοφορία τους, οι τράπεζες αποσβένουν κάθε χρόνο μέρος του αναβαλλόμενου φόρου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ