Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκίνησε η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ - Πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τους όρους της δημόσιας προσφοράς

Μεγάλου

Ξεκίνησε η διαδικασία για το placement του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε μόλις πως ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά. Η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου, είχε σκοπό να εγκρίνει τους όρους του book building στην Ελλάδα, καθώς η διαδικασία της συντονισμένης προσφοράς σε εσωτερικό και εξωτερικό (Διεθνής Προσφορά – Ελληνική Προφορά) ξεκινά αύριο, Δευτέρα 4 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

Αναλυτικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε πως το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου και «ενέκρινε τις αιτήσεις της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.» και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών». 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΤ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Το εύρος τιμής

Όπως έχει αποκαλύψει από το Σάββατο η Αρτεμις Σπηλιώτη, το ανώτατο όριο του εύρους τιμής διάθεσης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα στα οποία έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή, δηλαδή κοντά στα 3,9860 ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση 2,06% καθώς πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές ενόψει του placement.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το ταμπλό του χρηματιστηρίου «γράψε» +5,22% για την μετοχή της Πειραιώς, στα 4,070 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να σπάει το φράγμα των 5 δις ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

Υπενθυμίζεται ότι το placement της Εθνικής το εύρος της τιμής διάθεσης ήταν 5-5,44 ευρώ και η μετοχή είχε κλείσει στα 5,46 ευρώ ενώ η τελική τιμή προσφοράς ήταν 5,30 ευρώ .

Αύριο θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο ώστε τη Δευτέρα το πρωί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να γίνουν οι ανακοινώσεις για το placement.

Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη 6 Μαρτίου (Διεθνής Προσφορά – Ελληνική Προφορά).

Η αγορά έχει προεξοφλήσει την επιτυχία του placement και την υπερκάλυψη και αναμένει ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο από long term επενδυτές που είναι το ζητούμενο.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Κλειδώνει το μοντέλο αποχώρησης του ΤΧΣ - Αύριο η εισήγηση της BofA - Δευτέρα το book building

Η εντυπωσιακή μεταστροφή

Οι επενδυτές και αναλυτές εστιάζουν το εντυπωσιακό turnaround story της τράπεζας Πειραιώς  - η ΑΜΚ του 2021 έγινε με τιμή διάθεσης στο 1,15 ευρώ και  η μετοχή είχε υποχωρήσει τον Ιούλιο του 2022 σε ιστορικά χαμηλά στη ζώνη του 0,70 ευρώ – που την οδήγησε στην κερδοφορία και σε υγιή ισολογισμό ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή μερισμάτων και αναπτυξιακή πορεία όπως προβλέπει το business plan της περιόδου 2024-2006.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Το 27% του ΤΧΣ στο placement με discount στη ζώνη του 5%

Που στοχεύει η τράπεζα

Ειδικότερα η τράπεζα στοχεύει σε:

  1.  Επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία ένα δισ. ευρώ ανά έτος.
  2. Διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών εσόδων στο 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026.
  3. Περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 14% εφέτος, 14,5% το 2025 και 15% το 2026.
  4. Άνοδο των ενήμερων δανείων περίπου 5% το 2024 και 6% τη διετία 2025 – 2026, με αποτέλεσμα αυτά να «αγγίξουν» τα 35,5 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.
  5. Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από 3,5% εφέτος, περίπου 3% το 2025 και 2,5% το 2026.
  6. Ποσοστό διανομής κερδών περίπου 25% από το 2024 και 50% την επόμενη διετία.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ