Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Διατηρούν τον «πάγο» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως τον Απρίλιο του 2025

Προστατευμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2025 θα είναι τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που εκταμιεύθηκαν μέχρι τις 31/12/2022 και είναι ενήμερα καθώς οι τράπεζες αποφασίζουν να διατηρήσουν το πλαφόν επιτοκίου για έναν ακόμα χρόνο ώστε να προστατεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Μπορεί η ΕΚΤ να έχει πατήσει «παύση» στην άνοδο των επιτοκίων ωστόσο η αποκλιμάκωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και θεωρείται βέβαιο ότι η μείωση των επιτοκίων θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την άνοδο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.  

Πρώτη η Eurobank ανακοίνωσε την παράταση του πλαφόν στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023 και σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις των άλλων τραπεζών, λίγες μέρες μετά και την προτροπή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο όποιος πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει:  «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τοα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρσι για ένα χρόνο».

►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Επεκτείνει για 12 μήνες τον «πάγο» των επιτοκίων στα πράσινα στεγαστικά δάνεια

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σε ένα χρόνο από σήμερα τα επιτόκια και ειδικότερα τα επιτόκια αναφοράς θα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023.

Για παράδειγμα, το euribor 3μήνου, επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 4% (3,938% στις 1/3/2024) ενώ ένα χρόνο πριν ήταν κάτω από 3%.

Υπενθυμίζεται ότι  στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ενήμερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου δάνεια,  οι τράπεζες μείωσαν τον περασμένο Απρίλιο, κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες τα επιτόκια βάσης (euribor, libor κλπ) της 31η Μαρτίου 2023 και πάνω σε αυτό προσέθεσαν το αντίστοιχο περιθώριο (spread) και την προβλεπόμενη από τον νόμο εισφορά ώστε να διαμορφωθεί το «νέο» επιτόκιο.

►Διαβάστε επίσης: Σύσταση Χατζηδάκη στις τράπεζες: Να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη Eurobank τα επιτόκια βάσης για το πρόγραμμα ανταμοιβής των συνεπών δανειοληπτών διαμορφώνονται ως εξής: 

Euribor 1 μήνα : 2,70% (2,915% στις 31/3/2023) και euribor 3 μηνών : 2,85% (3,038%), Επιτόκιο ΕΚΤ (ΜRO): 3,30% (3,50%) και το επιτόκιο Saron  που αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στο 1,20% (1,418% στις 31/3/2023) 

Για παράδειγμα, για ένα συνεπή δανειολήπτη με δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών (το δάνειο είναι στην τράπεζα) το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 5,35% (επιτόκιο βάσης 2,85% + 2,5% spread) και η δόση διαμορφώθηκε σε περίπου 690 ευρώ, έναντι 723 ευρώ  που θα έπρεπε να καταβάλει όταν το  euribor 3μήνου ήταν στο  3,50% και 753 ευρώ με euribor στο 4% 

Πάντως η διατήρηση του πλαφόν στα κυμαινόμενα επιτόκια που για 422 δανειακές συμβάσεις συνολικού ποσού 18 δις ευρώ έχουν γίνει από πέρσι το Απρίλιο «σταθερά» είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Οι τράπεζες με το εν λόγω πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις ίδιες κατάφεραν να διατηρήσουν την υγεία των χαρτοφυλακίων τους καθώς στην πλειονότητα τους αυτά τα δάνεια παρέμειναν ενήμερα καθώς εκτός από την αύξηση των επιτοκίων τα νοικοκυριά έπρεπε να αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας που επιμένει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ