Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Για την ένταξη τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ» προετοιμάζονται Attica Bank και Παγκρήτια

Για την είσοδο του στον «Ηρακλή ΙΙΙ» προετοιμάζονται Attica Bank και Παγκράτια Τράπεζα με στόχο να εντάξουν στο πρόγραμμα όσο τον δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη που προβλέπει τη συγχώνευση τους.

Η DBRS ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου των δύο τραπεζών οι οποίες αθροιστικά έχουν περί τα 3 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων και στο αμέσως προσεχές διάστημα – εντός του Απριλίου - η κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά θα υποβάλλουν αίτημα ένταξης των τιτλοποιήσεων τους στο πρόγραμμα «Ηρακλής».  Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε και το ταυτόχρονο due diligenceτου ΤΧΣ στην Παγκρήτια και της Thrivest στην Παγκρήτια. 

Εξυγίανση των ισολογισμών

Η εξυγίανση των ισολογισμών αποτελεί βασική προϋπόθεση και όρο για τη συγχώνευση τους επί του σχεδίου που θα πρέπει να εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη Thrivest συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, αλλά το ΤΧΣ έχουν δεσμευθεί σε ότι αφορά τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα  που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

►Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Το χρονοδιάγραμμα για συγχώνευση Attica bank - Παγκρήτια

Τα νέα κεφάλαια – εκτιμώνται περί τα 500 εκατ. ευρώ – θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες του «Ηρακλή»  καθώς με την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα οι δύο τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές , αλλά και να χρηματοδοτήσουν το κοινό business plan, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αιτήματος συγχώνευσης τους που θα υποβληθεί στην ΤτΕ. 

Μετά τη συγχώνευση, όπως έχει πει ο Γιάννης Στουρνάρας, θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο «και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Attica Bank θα είναι μία clean up τράπεζα, χωρίς «κόκκινα» δάνεια και DTC.»

►Διαβάστε επίσης: Παγκρήτια Τράπεζα: Νέα προθεσμιακή κατάθεση... με τρία κλικ

Ειδικά σε ότι αφορά το δανειακό χαρτοφυλάκιο στόχος είναι η νέα τράπεζα που θα προκύψει να έχει μονοψήφιο δείκτη ΝPE – πέριξ του 5% - ώστε να συγκλίνει με τις συστημικές τράπεζες. 

Σε κάθε περίπτωση όλες οι διαδικασίες προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος το οποίο είναι ιδιαίτερα «σφιχτό» καθώς θα πρέπει να γίνει η νομική και λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών εντός του φθινοπώρου.

Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχει ολοκληρωθεί και η λειτουργική συγχώνευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας με την Παγκρήτια, με την οποία η δεύτερη ενισχύει την παρουσία της στην Βόρεια Ελλάδα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ