Νέα
  • ΓΔ: 1445.64 +0.24%
  • Τζίρος: 16,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντε Γκίντος: Τα επιτόκια θα μειωθούν τον Ιούνιο αλλά είναι αβέβαιη η συνέχεια

Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θεωρείται δεδομένη, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία της περαιτέρω αποκλιμάκωσής τους στη συνέχεια. 

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις από σήμερα έως τότε (τον Ιούνιο που θα συνεδριάσει η ΕΚΤ), πρόκειται για κάτι βέβαιο (η μείωση των επιτοκίων)... Αναφορικά με το τι θα συμβεί μετά, έχω την τάση να είμαι πολύ επιφυλακτικός», πρόσθεσε.

Οι αγορές βλέπουν σήμερα ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις έως το τέλος του έτους, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά οι προσδοκίες υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων ότι η Fed θα καθυστερήσει να μειώσει τα δικά της επιτόκια, μεταθέτοντας πιθανόν την απόφαση αυτή για το επόμενο έτος. 

«Ό,τι αποφασίζει η Fed έχει σημασία όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που επηρεάζει και την Ευρωζώνη», σημείωσε ο ντε Γκίντος. Απαντώντας στην ερώτηση πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο, υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα κινηθούν τα οικονομικά στοιχεία, από τη γεωπολιτική κατάσταση και τον πιθανό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, για παράδειγμα. Και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος. Το επίπεδο της αβεβαιότητας κάνει πολύ δύσκολη την πρόβλεψη», είπε. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ